2021 i uğurlarken evdeki yılbaşı aile sofrası için
MEZELER
1 ÇERKES TAVUĞU
Hazırlama süresi: 30
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 bütün tavuk göğüs eti
1 bütün kemikli tavuk butu
1 büyük kuru soğan
3 su bardağı su
1 su bardağı ceviz içi
2 dilim bayat ekmek
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
2 diş sarımsak
Tuz
Üzeri için:
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
1. Tavuk bir etlerini tencereye alın. Soyulmuş 1 bütün soğan
ve suyu ilave edip etler yumuşayana kadar haşlayın. Tavuk etlerini sudan alıp
soğuyunca derisini ve kemiklerini ayırın. Etlerini tel tel ayırın.
2. Cevizleri kıyıp bir kaba alın. Ekmeği tavuk suyu ile
ıslatıp sıkın ve cevize ilave edin. Ezilmiş sarımsak, tuz ve kırmızı toz biberi
ilave edip karıştırın. Tavuk suyundan azar azar ekleyerek boza kıvamını alana
kadar el blendırı ile karıştırın.
3. Tel tel ayrılmış tavuk etlerine sosun yarısını ekleyip
karıştırın. Karışımı servis tabağına alıp üzerine kalan sosu dökün. Üzerine toz
biberle kızdırılmış yağ gezdirip servis yapın.
2. FAVA
Hazırlama süresi: 10
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 su bardağı kuru iç bakla
Yarım su bardağı riviera zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tozşeker
Yarım demet dereotu
1 limonun suyu
Tuz
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- İç
baklaları bir tencereye koyup üzerine bolca su ilave edin ve 1 gece bekletin.
- Soğanları
soyup kıyın. Zeytinyağını bir tavada ısıtıp soğanları kavurun. Baklaları
süzüp soğana ilave edin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su, şeker ve limon
suyunu ekleyip karıştırın. Orta ateşte baklalar yumuşayana kadar arada bir
karıştırarak pişirin.
- Dereotunu
kıyıp yarısını baklaya ilave edin. Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
ekleyip tencereyi ocaktan alın. Biraz soğuyunca karışımı el blendırı ile
ezerek püre haline getirin. Tamamen soğuduktan sonra taze dereotu
yaprakları ve limon dilimleri ile servis yapabilirsiniz.
3 HUMUS
Hazırlama süresi: 10
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
Yarım limonsuyu
Tuz, karabiber, kırmızı tozbiber
1. Haşlanmış nohudu bir kaba alıp kabuklarını ayıklayın. El
blendırı ile ezerek püre haline getirin. Sarımsakları soyup ezin.
2. Tahin, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, limon suyu, tuz,
karabiber, kimyon ve kırmızı toz biberi nohut püresine ilave edip malzemeyi yedirinceye
kadar iyice karıştırın.
3. Humusu servis tabağına alıp kaşıkla düzeltin. Üzerini
taze nane veya maydanoz yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
4 CEVİZLİ KISIR
Hazırlama süresi: 15
dakika
4 kişilik
Malzeme:
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 kuru soğan
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı dolusu biber salçası
2 domates
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
Yarım demet maydanoz
4-5 dal taze nane
1 limonun suyu
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı sumak
- Bulguru
1 bardak sıcak su ile derin bir kasenin içinde ıslatıp üzerini örtün ve 10
dakika bekletin.
- Domatesleri,
soğan ve salatalığı soyup küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve nane
yapraklarını kıyın. Biberi incecik doğrayın. Limonun suyunu sıkıp
hazırlayın.
- Kuru
soğanı kıyıp küçük bir tavaya koyun ve üzerine sıvıyağı ekleyin. Soğanlar
yumuşayana kadar kavurun. Üzerine 1 kaşık biber salçası ilave edip
kavurmaya devam edin. Salça tamamen soğana ve yağa karıştıktan sonra
ocaktan alın. Bulguru bir kaşık yardımıyla karıştırarak kabartın. Üzerine
salçalı soğanı, tuz ve kimyonu ilave edip tahta bir kaşıkla harmanlayarak
karıştırın.
- Doğranmış
bütün malzemeyi ilave edin. Tuz, karabiber, pul biber, sumak, zeytinyağı
ve limon suyunu ilave edip birleştirip karıştırın. Limon dilimleriyle
süsleyip servis yapın.
5 ACILI EZME
Hazırlama süresi: 10
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
4 olgun domates
1 kırmızı salçalık biber
2 acı sivri biber
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
1 beyaz kuru soğan
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı limonsuyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, pul biber
- Domatesleri
soyup ikiye kesin ve çekirdekli kısımlarını çıkarın. Domatesleri ince ince
doğrayın. Kuru soğanı soyup kıyın. Biberlerin sap kısımlarını kesip
çekirdekli kısımlarını ayıklayın. İnce ince doğrayın. Maydanoz, nane ve sarımsakları
kıyın.
- Bütün
malzemeyi derin bir kaseye alın. Sumak, nar ekşisi, limonsuyu, tuz ve
zeytinyağını küçük bir kapta çırpıp salatanın üzerine gezdirerek dökün.
Karıştırıp servis tabağına alın ve üzerine pul biber serperek servis
yapın.
LAVAŞTA KISIR
Hazırlama süresi: 15
dakika
Bekletme süresi: 30
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 kuru soğan
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı dolusu biber salçası
2 domates
Yarım demet maydanoz
1 limonun suyu
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber, kimyon
1 tatlı kaşığı pulbiber
4 adet lavaş ekmeği
- Bulguru
1 bardak sıcak su ile derin bir kasenin içinde ıslatıp üzerini örtün ve 10
dakika bekletin.
- Domatesleri
soyup küçük küçük doğrayın. Maydanoz yapraklarını kıyın. Limonun suyunu
sıkıp hazırlayın.
- Kuru
soğanı kıyıp küçük bir tavaya koyun ve üzerine sıvıyağı ekleyin. Soğanlar
yumuşayana kadar kavurun. Üzerine 1 kaşık biber salçası ilave edip
kavurmaya devam edin. Salça tamamen soğana ve yağa karıştıktan sonra
ocaktan alın. Bulguru bir kaşık yardımıyla karıştırarak kabartın. Üzerine
salçalı soğanı, tuz ve kimyonu ilave edip tahta bir kaşıkla harmanlayarak
karıştırın.
- Doğranmış
diğer malzemeyi ilave edin. Tuz, karabiber, pul biber, zeytinyağı ve limon
suyunu ilave edip karıştırın.
- Hazırladığınız kısırı lavaş ekmekleri
üzerine paylaştırıp dürüm şeklinde sarın. Streç folyo ile sıkıca sarıp
buzdolabında en az yarım saat bekletin. Servisten önce streç folyoları
çıkarıp 1-2 parmak kalınlıkta olacak şekilde lavaş dürümlerini bıçakla
kesin. Limon dilimi ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
MUAMMARA
Hazırlama süresi: 10
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz
1. Çekilmiş ceviz içini biraz da havanda döverek ezin.
Sarımsakları soyup ezin. Bayat ekmek içini hafifçe ıslatıp sıkın.
2. Ceviz içi, ekmek içi, sarımsak, zeytinyağı ve limon
suyunu bir kaba alın. Tuz ve kırmızı tozbiberi ilave edip çatalla ezerek
karıştırın. Meze tabağına alıp üzerini çatalla şekillendirerek servis yapın.
Hazırlama süresi: 15
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
4 adet kırmızı salçalık taze biber
150 gr ceviz içi
2 olgun domates
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı elma sirkesi
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
1. Biberleri
yıkayıp ikiye kesin. Sap kısmını ve tohumlarını temizleyip biberleri incecik
doğrayın. Domatesleri soyup ikiye kesin ve çekirdekli kısımlarını çıkarın: Etli
kısımlarını çok küçük doğrayın. Maydanoz yapraklarını ve sarımsağı kıyın.
2. Ceviz
içlerini biraz dövün veya mutfak robotunda kıyın. Doğrayıp hazırladığınız bütün
malzemeyi bir kaba alıp çatalla ezerek karıştırın. Tuz, sirke, zeytinyağı ve
pul biber ekleyip tekrar karıştırın. Servis tabağına alıp maydanoz yaprakları
ile süsleyerek servis yapın.
SOSLU PATLICAN
(ŞAKŞUKA)
Hazırlama süresi: 20
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 patlıcan
1 patates
Kızartmak için sıvıyağ
Sos için:
4 domates
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 sivribiber
Tuz
- Patlıcanları
alaca soyup küçük küpler halinde doğrayın. Acısını almak için tuzlu suda
15 dakika bekletin. Patatesi soyup küp küp doğrayın.
- Bir
tavada sıvıyağı kızdırıp patatesleri kızartın ve kağıt havlu üzerine
çıkarın. Aynı yağda kurulanmış patlıcanları kızartıp kağıt havlu üzerine alın.
- Domates
sosunu hazırlamak için soğanı soyup kıyın. Domatesleri soyup çekirdekli
kısımlarını çıkarın ve küçük küçük doğrayın. Sarımsakları kıyın. Sivri
biberi ince ince doğrayın.
- Zeytinyağını
bir tavada kızdırıp soğan ve sarımsağı ekleyip kavurun. Doğranmış biberi
ekleyip kavurmaya devam edin. Domatesi ilave edin. Tuzunu ekleyip sos
kıvamını alana kadar pişirin.
- Kızarmış
patates ve patlıcanları geniş ve derin bir tabağa alın. Üzerine domates
sosunu dökün ve soğuyuncaya kadar bekletin. Dilediğiniz zaman üzerine
biraz sızma zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
11 SİRKELİ KÖZ BİBER
Hazırlama süresi: 15
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
3-4 adet etli salçalık biber
1 kahve fincanı sirke
Yarım limonun suyu
4-5 diş sarımsak
2-3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz
1. Biberleri ateş üzerinde közleyip kabuklarını soyun. Sap
kısmını kesin. Biberleri önce uzunlamasına ikiye kesip tohumlu kısımlarını
temizleyin. Sonra uzunlamasına şeritler halinde kesin. Biberleri uygun
derinlikte bir meze tabağına alın.
2. Sarımsakları soyup ince ince dilimleyin ve biberlerin
üzerine serpiştirin. Tuzunu serpip sirkeyi ve zeytinyağını üzerine dökün. Yarım
saat kadar bekletip servis yapın.
Hazırlama süresi: 10
dakika
Pişirme süresi: 10
dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı galeta unu
100 gr sert kaşar peyniri
1 yumurta
1 çay kaşığı kimyon
Tuz, karabiber
Kızartmak için bolca sıvıyağ
- Haşlanmış
nohutları bir kaba alıp kabuklarını ayıklayın ve el blendırı ya da çatalla
ezerek püre haline getirin. Üzerine 1 yumurta, un, galeta unu, tuz,
karabiber ve kimyon ilave edip karıştırın.
- Peyniri
rendenin ince tarafı ile rendeleyip nohutlu karışıma ilave edin ve tekrar
karıştırın. Karışımdan küçük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayarak minik
top köfteler hazırlayın.
- Yağı
bir tavaya koyup kızdırın. Hazırladığınız nohut köftelerini kızgın yağa
atarak pembeleşene kadar pişirin. Fazla yağını çekmesi için kağıt havlu
serilmiş bir tabağa çıkarın. Üzerlerine kürdan batırıp sıcak olarak servis
yapın.
2018 ÖZEL DAVET SOFRASI
Atıştırmalık başlangıçlar, renkli bir kış salatası, nefis bir zeytinyağlı fava; güzel pişmiş, dumanı üzerinde tüten sıcak sosuyla rosto ve yanında bademli pilavla başlayan yemek hafif, serin bir İtalyan tatlısıyla son buluyor: Panna cotta... Afiyet olsun.Mutlu yıllar!
KISIR, MERCİMEK KÖFTE, PATATES SALATASI
1 su bardağı sıcak su, 1 kuru soğan
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı biber salçası
2 domates, 1 sivribiber
2 dal taze soğan, Yarım demet maydanoz
1 limonun suyu
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber, nane, kimyon, pulbiber, sumak
*Kuru soğanı kıyıp küçük bir tavada sıvıyağı ile kavurun. Üzerine 1 kaşık biber salçası ilave edip kavurun ve soğumaya bırakın.
*Bulguru bir kaşık yardımıyla karıştırarak kabartın. Üzerine salçalı soğanı, tuz ve kimyonu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın.
*Doğranmış bütün malzemeyi ilave edin. Karabiber, pul biber, sumak, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Yeşilliklerle servis yapın.
1 su bardağı ince bulgur
4 su bardağı su
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
5-6 adet ince taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber, kuru nane
Taze limon dilimleri
*Bulgurlu mercimekli karışımı geniş ve derin bir kaba alıp salçalı soğanı ekleyin ve karıştırın. Baharat, tuz ve yeşillikleri üzerine ilave edin. Tahta kaşıkla hafifçe ezerek iyice karıştırın. Bu şekilde 10 dakika kadar beklettikten sonra elinizle yoğurun.
*Karışımdan ufak parçalar alıp avuç içinde sıkarak köftelerinizi şekillendirin ve servis tabağına dizin. Üzerlerine biraz limon sıkın. Yanında salatalık ve limon dilimleri ile birlikte servis yapın.
Gerekli malzeme:
2 adet haşlanmış patates
2 tane taze soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabibiber, pulbiber, sumak
Yarım limonun suyu
1-2 kaşık zeytinyağı
Haşlanmış patatesleri soyup küp küp doğrayın. Taze soğanı ve maydanozu kıyıp patateslere ekleyin. Tuz, baharat , limon suyu, zeytinyağı ekleyip karıştırın ve servis yapın.
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tozşeker
Yarım demet dereotu
1 limonun suyu
Tuz
Üzeri için: Kırmızı soğan, dereotu, sızma zeytinyağı
* Soğanları soyup kıyın. Zeytinyağını bir tavada ısıtıp soğanları kavurun. Baklaları süzüp sudan geçirin ve soğana ilave edin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su, şeker ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Orta ateşte baklalar yumuşayana kadar arada bir karıştırarak pişirin.
* Dereotunu kıyıp yarısını baklaya ilave edin. Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı ekleyip tencereyi ocaktan alın. Biraz soğuyunca karışımı el blendırı ile ezerek püre haline getirin. Tamamen soğuduktan sonra taze dereotu yaprakları, soğan ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
**Favayı dilimleyerek servis yapmak için bir borcamı ıslatın. Pişirdiğiniz ve blendırdan geçirdiğiniz malzemeyi bekletmeden kaba boşaltıp üzerini düzleyin. Soğuyunca buzdolabına koyup en az 6 saat kadar bekletin. Dilimleyerek servis yapa bilirsiniz.
KAŞARLI PATATES KÖFTESİ
3 adet orta boy haşlanmış patates
1 yumurta
1 çay bardağı galeta unu
2 çorba kaşığı un
100 gr rendelenmiş kaşarpeyniri
1 tutam kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
Kızartmak için sıvıyağ
* Haşlanmış patatesleri bir kapta çatalla ezin ancak püre haline getirmeyin.
* Yumurta, un, galeta unu, tuz, maydanoz ve peyniri ekleyip elinizle yoğurun. Hızlıca hamuru toparlayın. Yapış yapış olmamasına dikkat edin.
2 dilim bayat ekmek
2 kuru soğan
2 yumurta
Tuz
1’ er çay kaşığı karabiber, kimyon, kurunane
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıcak su
3-4 dal maydanoz
2 kaşık zeytinyağı
2 kaşık tereyağı
3-4 çorba kaşığı badem
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu ve sıkılmış taze suyu
Tuz, karabiber
2.5 su bardağı sıcak su
*Üzerine 2.5 bardak sıcak su ve sıkılmış taze portakal suyunu ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince 20 dk demlendirip harmanlayarak servis yapın.
1 adet kıvırcık salata
Yarım demet roka
Çeyrek dilim ayva
Çeyrek dilim yeşil elma
1 adet portakal
1 - 2 dal taze nane, maydanoz
1-2 çorba kaşığı nar tanesi
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Tuz
* Yeşillikleri yıkayıp kurulayın. Elinizle küçük parçalara bölüp büyük bir salata kasesine alın. Meyveleri dilimleyip kaseye ekleyin. Limonsuyu, zeytinyağı ve tuzu küçük bir kasede çırpıp salata sosunu hazırlayın. Dilerseniz bir miktar sirke de ekleyebilirsiniz.
4-5 dal taze nane
2 tatlı kaşığı limonlu toz jöle
1 çay bardağı sıcak su
Yarım su bardağı süt
1 çay bardağı krema
1 paket toz kremşanti
*Jöleyi sıcak su ile eritip biraz soğuyunca karışıma ekleyip çırpın. Karışımı metal veya silikon kalıplara doldurup derin dondurucuya koyun. 3 saat kadar bekletin. Servis zamanı gelince kalıplardan çıkarın. Servis tabaklarına alıp üzerlerini limon dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyin. Soğuk servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder