Derya'nın Dünyası'nda Gülhan'ın mutfağından tarifler



Hepsi uygulanmış güvenilir tarifler, sağlıklı, lezzetli, kolay...

Bu bölümde yer alan tarifler Derya'nın Dünyası programında hazırlayıp pişirdiğim tariflerden oluştuğu için çorba da var köfte de, salata da var tatlı da.. 


27 OCAK 2015 - SALI
DERYANIN DÜNYASINDA PİŞENLER

Hamsili Börek
Elmalı Bohça
Üzlemeli Pilav





HAMSİLİ BÖREK

400 GR KILÇIĞI ALINMIŞ HAMSİ
1 ADET KURU SOĞAN
1 ADET YUMURTA
2 ÇORBA KAŞIĞI MISIR UNU VEYA GALETA UNU 
YARIM DEMET MAYDANOZ
TUZ, KARABİBER
2 ADET HAZIR GÜNLÜK YUFKA
KIZARTMAK İÇİN:
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ     



* Soğanı ve maydanozu incecik kıyın. Kılçığı ayıklanmış hamsileri kesme tahtası üzerinde bıçakla küçük parçalar halinde doğrayın. Tuz, karabiber, yumurta, galeta unu ya da mısır unu ile birlikte bir kasede bütün malzemeyi karıştırın. (Yağ koymayın). 
* Bu malzemeyi 4 parmak eninde şeritler halinde kesilmiş yufkalara muska börek şeklinde sarıp kızgın yağda kızartın. * Dİlerseniz yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine de biraz fırçayla yağ sürüp 180 C ısıda fırının orta katında 15-2 dk (kızarıncaya kadar) pişirin. 






ELMALI BOHÇA TATLISI
3 ADET ELMA, RENDELENMİŞ
YARIM SU BARDAĞI CEVİZ, İRİ  ÇEKİLMİŞ
1 ÇAY BARDAĞI KURU ÜZÜM
1 ÇORBA KAŞIĞI TARÇIN
3 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER
3 ADET GÜNLÜK TAZE YUFKA
ŞERBET İÇİN:
1,5 SU BARDAĞI SU
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
ÇEYREK DİLİM LİMON


* Elmaları soyup rendeleyin ve incecik doğrayın. Çekilmiş ceviz, tarçın ve 3 kaşık şekerle karıştırın.
* Yufkaları 1 karış eninde olacak şekilde kare parçalar halinde kesin. Her 2 karenin arasına yağ sürün. Kare parçaları bir biri üzerine çapraz gelecek şekilde yerleştirip ortasına 1 kaşık dolusu elmalı içten koyup uçlarını büzerek ortada toplayın. Yufkaların kenarlarından artan parçaları ince şerit gibi keserek bohçaları bağlayın. 
* Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 200 C fırına verin. 10 dk sonra 170 C ye indirin ve 10 dk daha pişirip fırından alın. Bir yanda da su ve şekerle hafif bir şerbet hazırlayın. Bohçalar fırından çıkınca üzerlerine hafifçe serpiştirerek şerbetleyin. Soğuyunca servis yapın.



ÜZLEMELİ PİLAV
PİLAV İÇİN:
2 SU BARDAĞI PİLAVLIK PİRİNÇ
2-3 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
3 SU BARDAĞI ET SUYU
TUZ
ÜZLEME İÇİN:
250 GR KUZU KUŞBAŞI
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ NOHUT
1 SU BARDAĞI KURU ÜZÜM
YARIM SU BARDAĞI PEKMEZ
1 ÇAY KAŞIĞI TARÇIN
YARIM ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
2 SU BARDAĞI SU

* Pirinci ıslatıp içine biraz tuz ekleyin ve 10 dakika bekletin. Yıkayıp süzün.
* Pilav tenceresinde tereyağını eritip pirinci ekleyin. Üzerine tuzunu serpip kavurun. Sıcak et suyu ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın. Demlenmesi için üzerini örtüp bekletin.
* Küçük kuşbaşı doğranmış etleri az miktarda kızgın yağa ilave edip rengi dönünceye kadar kavurun. Üzerine 2 bardak sıcak su ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Haşlanmış nohudu ve üzümleri ekleyin. Kaynamaya başlayınca pekmezi ilave edip kıvam buluncaya kadar kaynatın.
*Tarçın ve karabiber ilave edip ocaktan alın. Pilavı kaselerle kapatarak servis tabaklarına alıp üzlemesini üzerine ilave edin. Sıcak olarak sevis yapın.
*Urfa yöresine ait bu pilav adını da içinde kullanılan üzümden ve üzüm pekmezinden alıyor. Farklı lezzeti ve sunumu ile son derece yaratıcı bir lezzete sahip olan üzlemeli pilav özellikle düğünlerde ve bayramlarda pişiyor. Yöresel diğer pilav tariflerim için Türkiye"nin Pilavları www.mutlumutfaklar.com sayfasını ziyaret edebilirsiniz...



21 OCAK 2015 - DERYANIN DÜNYASI
KAHVENİN YANINA YAKIŞAN LEZZETLER ve istek üzerine, mevsimin en güzel sebzesiyle Pırasa Çorbası. Mideye cila, bedene şifa...

Kahveli Bitter Kek, Pekmezli Kurabiye ve Pırasa Çorbası


  
KAVELİ BİTTER KEK
Gerekli malzeme:
3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
1 TATLI KAŞIĞI TÜRK KAHVESİ
2 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
4-5 DİŞ KARANFİL
1 ADET PORTAKAL ( Kabuğu ince rende ve suyu kullanılacak)
3 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU


Yumurtaları çırpın. Şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Süt, yarım portakal suyu ve yağı ekledikten sonra rendelenmiş portakal kabuğu, kahve, dövülmüş toz karanfil ve kakaoyu ilave edip çırpın.
Un, kabartma tozu ilave edin. Pütürsüz kıvama gelene kadar çırpıp yağlanmış şekilli kalıba boşaltın. 180 C de 30-35 dk pişirin. Soğuyunca üzerine kakao serperek süsleyin. Dilimleyip servis yapın.

PEKMEZLİ KURABİYE 
(Asker Kurabiyesi)

125 GR TEREYAĞI
1 ÇAY BARDAĞI PUDRAŞEKER
1 ÇAY BARDAĞI ÜZÜM PEKMEZİ
1 YUMURTA
YARIM PAKET KABARTMA TOZU
ALDIĞI KADAR UN (3-3.5 BARDAK KADAR)

Tereyağı, yumurta ve pudraşekeri elinizle yoğurun. Azar azar un ekleyin. Arada kabartma tozunu ilave edin. Orta yumuşaklıkta bir kurabiye hamuru kıvamına gelene kadar yoğurup 10 dk buzdolabında dinlendirin. Şekillendirip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 175 C de 15-20 dk pişirin. Tamamen soğuyunca tepsiden alın. Kıtır kıtır kıvama gelince hava almayan bir kurabiye kutusu ya da kavanozda muhafaza edin.***Çocuklara özellikle sütün yanında verebilirsiniz.



TERBİYELİ PIRASA ÇORBASI

2 ADET ORTA BOY PIRASA
YARIM DEMET DEREOTU
YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
1 ADET HAVUÇ
1 LİMON
1 YEMEK KAŞIĞI UN
TUZ, KARABİBER
* Havucu soyup minik küpler halinde doğrayın. Pırasaları da küçük kareler halinde kesin. Yağı tencerede ısıtıp önce havuçları ekleyin ve rengi çıkana kadar sote edin. Pırasayı ekleyin. Tuzunu atıp 2-3 dk kavurun. Üzerine suyunu ilave edip 5 dakika kaynatın. Limonsuyu ile unu bir kapta çırpıp çorbaya ilave edin. Kısık ateşte 5 dk daha pişirin. Karabiber serpip sıcak olarak servis yapın.






14 OCAK 2015 YAYINLANAN TARİFLERİM:


YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ
1.5 SU BARDAĞI YEŞİL MERCİMEK
3 SU BARDAĞI SU
1.5 SU BARDAĞI İNCE BULGUR
1 KIYILMIŞ KURU SOĞAN
1 KAŞIK BİBER SALÇASI
1 KAŞIK DOMATES SALÇASI
2 YEŞİL SOĞAN
YARIM DEMET MAYDANOZ
1 ER TATLI KAŞIĞI KİMYON, PUL BİBER, TUZ
1 ADET LİMON 


Mercimeği yıkayıp 3 bardak su ile kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekene ve yumuşayana kadar pişirin. Biraz sulu kalmalı. Bulguru sıcak mercimeğe ekleyin ve hızlıca karıştırıp üzerini örtün ve bulgur mercimeğin suyunu çekene kadar bekletin. Soğanı salçalarla kavurun. Bulgurlu mercimekli karışıma ekleyin. Kıyılmış soğan ve maydanozu, baharatları ekleyip elinizle yoğurun. parçalar alıp avucunuzda sıkarak şekillendirin ve limonla servis yapın.

PIRASALI AÇIK BÖREK
2 ADET YUFKA
2 ADET PIRASA
1 ADET HAVUÇ
YARIM DEMET MAYDANOZ
YARIM ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
3 YUMURTA
3 KAŞIK UN
1 SU BARDAĞI KREMA
TUZ
Havucu ve pırasaları dilim dilim doğrayıp biraz zeytinyağı ve çok az tuz ilavesiyle orta ateşte 10 dakika pişirin. Sebzeler yumuşamalı ama hafif diri kalmalı. Fırın kabını yağlayıp yufkanın birini yayın. Üzerine yağlayıp ikinci yufkayı serin. Krema, yumurta, un ve biriz tuzu bir kapta iyice çırpın. Pırasa-havuç karışımını yufkanın içine koyun. Üzerine kremalı börek sosunu döküp yufkaların kenarlarını içe doğru kıvırıp toplayın. 180 C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.




KIŞLIK ÇEREZ - SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR
2 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ NOHUT
1 KÜÇÜK KARNABAHAR
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
1 ER TATLI KAŞIĞI TUZ, PUL BİBER, KEKİK, KİMYON
   Karnabaharı çiçek çiçek ayırın. Bir kasede üzerine baharatları ve çok az zeytinyağını ekleyip harmanlayın. Fırın tepsisine yayın. Aynı işlemi nohutlara uygulayıp yanına nohutları yayın. 180 C de 15 dk fırınlayın. Afiyet olsun. (Akşamları atıştırmalık sağlıklı çerez olarak yiyebilirsiniz. Gün içinde de tok tutucu özelliğiyle ara öğün olabilir)

IMG_5006.JPG görüntüleniyor



6 Ocak 2015 Salı yayınlanan tarifler: 

































OTLU POĞAÇA
Malzeme:
2.5 SU BARDAĞI UN
50 GR MARGARİN
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
1 YUMURTA
3 ÇORBA KAŞIĞI YOĞURT
1 TATLI KAŞIĞI KARBONAT
TUZ

İÇ MALZEME:
3 -4 DAL TAZE NANE, MAYDANOZ, DEREOTU, ROKA
100 GR SERT BEYAZ PEYNİR

ÜZERİ İÇİN:
1 YUMURTA SARISI
Hamur malzemesini yoğurun. Kıyılmış yeşilliklerle peyniri karıştırın. Hamurdan ceviz kadar parçalar koparıp dilerseniz fotoğraftaki gibi küçük pideler halinde hazırlayıp ortasına otlu karışımdan doldurun. Dilerseniz kıyılmış otları hamura katıp yoğurun. Küçük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayıp şekillendirin. 180 derecede 25 dakika pişirin. 

MUZLU ALMAN PASTASI
Keki için:
1 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı erimiş margarin
2.5 su bardağı un
2 çorba kaşığı toz badem
1 paket kabartma tozu
Kreması için:
2 su bardağı süt
1 paket Muzlu Puding
Yarım paket Labne peyniri
1-2 adet muz
Üzeri için: Pudra şeker

Kek için yumurtaları şekerle çırpın. yoğurt, yağ ekleyip karıştırın. Un, toz badem ve kabartma tozunu ilave edip son kez çırpın. Yağlanmış düz yuvarlak kek kalıbına (24 cm) döküp 180 C fırında 25-35 dk arası pişirin. Soğuyunca enine ikiye kesin. Muzlu pudingi sütle pişirin. Soğutup içine peyniri yedirin. Kekin arasını krema ile kaplayın. Üzerine muz dilimlerini dizip kek dilimini kapatın. Pudra şeker serpip dilimleyerek servis yapın. 




PATATESLİ UNLU KÖFTE

500 GR KÖFTELİK KIYMA

2 ADET HAŞLANMIŞ VE EZİLMİŞ PATATES

1 YUMURTA
YARIM DEMET KIYILMIŞ MAYDANOZ
1 ADET RENDELENMİŞ KURUSOĞAN
1 ÇORBA KAŞIĞI KURUNANE
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
1 ÇAY KAŞIĞI KİMYON
1 ÇAY KAŞIĞI KARBONAT
Dışını bulamak için:
YARIM SU BARDAĞI UN
Tüm malzemeyi bir kapta birleştirip yoğurun. Hazırladığınız köfteleri önlü arkalı una bulayıp yağda kızartın. Sıcak servis yapın. 







16 Aralık 2014 Çarşamba Günü yayınlanan tarifler:
Fırında peynirli mantı ve Patatesli piliç mücver



FIRINDA MANTI

500 gr hazır mantı

200 gr rendelenmiş kaşarpeyniri

200 gr beyazpeynir

1.5 su bardağı yoğurt

2 kaşık un

1 diş sarımsak

1 yumurta

3 kaşık kadar tereyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı nane

Tuz

Mantıyı kaynar suda haşlayın. Peynirleri 1 yumurta ve 2 kaşık unla karıştırın. Fırını 200 C ısıtın.
Haşlamış mantıyı kevgirle alıp peynirli karışıma ekleyin. Pişme suyundan da 1 kepçe dolusu ilave edip karışımı borcama boşaltın. Fırına verip mantıların üzeri hafifçe kızarıncaya kadar pişirin. Yoğurdu ezilmiş 1 diş sarımsakla çırpın. Tereyağını eritip nane ve pul biberli sosu hazırlayın. Mantıyı fırından alıp fırın makarna gibi dilimler halinde kesin, üzerine yoğurt ve tereyağlı sos gezdirip servis yapın.





PATATESLİ PİLİÇ MÜCVER

250 GR HAŞLANMIŞ PİLİÇ GÖĞÜS ETİ

3 ORTA BOY HAŞLANMIŞ PATATES

2-3 TANE TAZE SOĞAN

YARIM DEMET MAYDANOZ

100 GR RENDELENMİŞ KAŞAR PEYNİRİ

3 YUMURTA

1-2 kaşık kadar un 

TUZ, KARABİBER

Haşlanmış eti bıçakla kıyın. Patatesleri ezin. Yeşillikleri incecik doğrayın.  Malzemenin hepsini bir kapta birleştirin. Yumurtaları kırıp karıştırın ve fırın kabına ya da borcama boşaltıp 200 C fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

10 Aralık 2014 - Çarşamba'nın tarifleri

Kış güzeli Lahana ile nefis sağlıklı kolay tarifler..
Lazanyayı bir de böyle deneyin! Lahanadan lazanya..

Uzak Doğu usulü acılı ekşili Lahana Çorbası; Izgara etin, köftenin, balığın yanına lahana salatası...

KIYMALI LAHANA LAZANYA

4-6 kişilik

1 BÜTÜN LAHANANIN DIŞ YAPRAKLARI

250 GR KIYMA

1 KIYILMIŞ KURU SOĞAN

YARIM ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ

2 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI

1 TATLI KAŞIĞI KİMYON

TUZ, KARABİBER

BEŞAMEL SOS İÇİN:

30 GR TEREYAĞI

30 GR UN

2 BARDAK SÜT

1 ÇAY KAŞIĞI TUZ


Lahananın dış yapraklarını alıp yıkayın ve kaynar tuzlu suda hafif yumuşayana kadar haşlayın. (4-6 kişi için 8-10 yaprak yeterli). Süzgece alıp soğuyana kadar bekletin. Kıymayı soğan ve salçayla kavurun. Baharatını tuzunu ekleyip 10 dk kadar kısık ateşte pişirin. 
24 cm fırın kabına 1 kat lahana yaprağı 1 kat kıyma şeklinde malzemeyi döşeyin.
Fırını 180 C ye ayarlayıp ısıtın. Beşamel sos için tereyağını eritip unu kavurun. Süt ekleyip devamlı karıştırarak pişirin. Kıvamını bulunca lahana lazanyanın üzerini sosla kaplayın ve fırına verin. Üzeri kızarıncaya kadar pişirip sıcak servis yapın. 

IMG_5002.JPG görüntüleniyor



****

ZENCEFİLLİ LAHANA ÇORBASI

IMG_5007.JPG görüntüleniyor

1 ÇEYREK DİLİM BEYAZ LAHANA

YARIM ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI

1 DİŞ SARIMSAK

5 SU BARDAĞI SU

YARIM LİMONUN SUYU

2 ÇORBA KAŞIĞI ELMA SİRKESİ

1 PARÇACIK TAZE ZENCEFİL

1 ÇAY KAŞIĞI TOZ ZERDEÇAL (HİNT SAFRANI)

1 TATLI KAŞIĞI TUZ

1 TATLI KAŞIĞI ACI PUL BİBER

YARIM ÇAY KAŞIĞI KARABİBER

Lahanayı incecik kıyın. Sarımsağı ezin. Zeytinyağını tencerede ısıtın ve lahanayı ekleyip kavurmaya başlayın. Üzerine tuz, pul biber ekleyip lahana yumuşayana kadar 2-3 dk kavurun. Üzerine suyunu ilave edin. Sirke, ezilmiş sarımsak, karabiber ve zerdeçal ekleyin. 1 cm kadar zencefili rendeleyip tencerenin kapağını kapatın. 10-15 dk kadar kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Sirke yerine limon da kullanabilirsiniz.


*****

LAHANA SALATASI
6 kişilik

IMG_5008.JPG görüntüleniyor



1 ÇEYREK DİLİM BEYAZ LAHANA

1 TATLI KAŞIĞI TUZ

2-3 KAŞIK KADAR ELMA SİRKESİ

YARIM SU BARDAĞI MAYONEZ


1 ÇORBA KAŞIĞI KETÇAP

Lahanayı incecik doğrayın. Üzerine tuz serpip lahanayı avuçlayarak güzelce ovun. Hafifçe ezerek karıştırdıkça tuzun etkisiyle yumuşayacaktır. Biraz sirke ekleyin. Mayonez ile ketçabı çırpıp lahanaya ilave edin ve karıştırın. Dilerseniz biraz yoğurt ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.





3 ARALIK 2014 DERYANIN DÜNYASI
KIŞ SOFRALARINIZ İÇİN ÇOK LEZZETLİ,
ÇOK SAĞLIKLI, İÇİNİZİ ISITACAK NEFİS TARİFLER...


KARALAHANALI HAVUÇLU MISIR EKMEĞİ
1 DEMET HAŞLANMIŞ KARALAHANA
1 SU BARDAĞI RENDELENMİŞ HAVUÇ VEYA BALKABAĞI
3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI UN
2 SUBARDAĞI MISIR UNU
1 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
1 PAKET KARBONAT (1 TATLI KAŞIĞI)
1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER

Haşlanmış karalahana yapraklarını incecik doğrayın. Rendelenmiş havuç yerine aynı ölçüde balkabağı kullanabilirsiniz.  Yumurtaları çırpıp, yağ, süt, havuç ve lahanayı ekleyip karıştırın. Unları, karbonat, tuz ve karabiberi ekleyip kek hamuru kıvamında karıştırın. yağlanmış tepsiye ya da kalıba boşaltıp 200 derece fırına verin. 10 dk sonra fırını 180 dereceye indirip 20 dk daha pişirin. Ilık olarak dilimleyip servis yapın.



MUZLU PORTAKALLI EV YAPIMI PUDİNG
1 ADET MUZ
1 ADET PORTAKALIN SUYU
1 PORTAKALIN İNCE RENDELENMİŞ KABUĞU
4 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
2 TATLI KAŞIĞI NİŞASTA
2 ÇORBA KAŞIĞI PİRİNÇ UNU
2 ÇORBA KAŞIĞI HİNDİSTANCEVİZİ
ÜZERİ İÇİN BİRAZ TARÇIN

Sütü tencereye koyup içine hindistan cevizi ve şekeri ilave edin. Bir yanda portakal suyu ile nişasta ve pirinç ununu karıştırıp sulandırın. Şeker eriyip süt ısındığında karışımı içine boşaltın. Portakal kabuğunu da ekleyip yavaş yavaş karıştırarak kısık ateşte pişirin. Koyulaşmaya başladığı anda kaselere boşaltın. Üzerine tarçın serpip soğuk olarak servis yapın.


ELMALI LİGHT KURABİYE
2 ADET RENDELENMİŞ ELMA (YEŞİL ELMA)
1 YUMURTA
1, 5 ÇAY BARDAĞI ESMER ŞEKER
1 ÇAY BARDAĞI ERİTİLMİŞ TEREYAĞI
1 ÇAY BARDAĞI SÜT
2 SU BARDAĞI KEPEKLİ UN
1 SU BARDAĞI BEYAZ UN
(VEYA 3 SU BARDAĞI TAM BUĞDAY UNU)
YARIM PAKET KABARTMA TOZU
1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
2-3 DİŞ KARANFİL
Malzemenin hepsini birlikte bir kaba alıp karıştırın. Biraz cıvık bir hamur olacaktır. 10 dk kadar dinlendirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip bir çorba kaşığı ile hamurdan parçalar alıp tepsiye aralıklarla koyun. Önceden ısıtılmış 180 C fırında 20 dk pişirin. Soğuyunca servis yapın.



* * * * * * *


ISLAK HAMBURGER 
8 KİŞİLİK 

KÖFTE İÇİN: 
250 GR KUZU KIYMA 
500 GR DANA KIYMA (KÖFTELİK) 
YARIM BAYAT EKMEK 
1 KURU SOĞAN 
2 DİŞ SARIMSAK 
1 YUMURTA 
TUZ, KARABİBER, KİMYON, NANE 
SOS İÇİN: 
2 SU BARDAĞI SICAK SU 
2 ÇORBA KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
TUZ, KARABİBER 

SERVİS İÇİN:
8 ADET KÜÇÜK BOY HAMBURGER EKMEĞİ
BİR KAÇ TANE KORNİŞON

Kıymayı listede yer alan malzeme ile yoğurup 30 dk dinlendirin. Kullanacağınız burger ekmeklerin boyuna göre köfteleri hazırlayın. Sos için verilen malzemeyi küçük bir sos kabında kaynatın. Köfteleri kızartın. Ekmeklerin iç yüzünü salçalı su ile ıslatıp arasına köfteleri ve turşuları yerleştirin. Sıcak servis yapın.


TERBİYELİ KIŞ ÇORBASI
1 ÇAY BARDAĞI KIRMIZI MERCİMEK
1 KURU SOĞAN
2-3 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
2 DİŞ SARIMSAK
1 PATATES
1 HAVUÇ
YARIM DEMET MAYDANOZ
TUZ, KARABİBER
YARIM LİMON
1 KAŞIK ELMA SİRKESİ
Bütün sebzeleri minik minik küpler halinde doğrayın. Sıvıyağla birlikte tencereye koyup biraz kavurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip pişmeye bırakın. Sebzeler pişince dilerseniz blendırdan geçirin ya da böylece taneli çorba olsun. Üzerine kıyılmış maydanoz ekleyin. Sirke veya limonla tatlandırıp sıcak olarak servis yapın.

LAHANA SALATASI

4 kişilik
Gerekli malzeme:
Çeyrek beyaz lahana
3-4 çorba kaşığı sirke
3-4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Çeyrik dilim limon
Tuz

Lahanayı bir tahta üzerine koyup bıçakla kıyın. Kapuskalık şeklinde doğramanız yeterli. Bir tencereye kaynar tuz eklenmiş su bir tasa da soğuk su hazırlayın. Lahanayı kıydıktan sonar hemen kaynar suya atıp 30 sn kadar tutup süzerek çıkarın ve soğuk suya atın. Soğuk sudan çıkarıp iyice sıkarak süzün ve salata tabaağına alın. Üzerine biraz tuz, zeytinyağı. Sirke ve limon ilave edip karıştırdıktan sonra servis yapın.

YOĞURTLU KABAK SALATASI

4 kişilik
Gerekli malzeme:
2-3 adet kabak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 dilim bayat ekmek
250 gr süzme yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
4-5 diş sarımsak
Tuz
Üzeri için:
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber

1. Kabakları yıkayıp kurulayın. Sap kısımlarını kesip kabakları rendeleyin.
2. Zeytinyağını bir tavada ısıtıp kabakları ilave edin. Üzerine bir tutam tuz serpip yumuşayana soteleyin ve derince bir kaba alın.
3. Bayat ekmekleri ufalayın. Sarımsakları soyup ezin. Süzme yoğurda ekleyin. Mayonez ve biraz tuz ilave edip yoğurdu iyice çırpın.
4. Ufalanmış ekmek içlerini ve sarımsaklı yoğurdu kabağa ilave edip kaşıkla karıştırın.
5. Küçük bir tavada zeytinyağını toz biberle kızdırın. Salatayı servis tabağına alıp üzerine biberli yağı gezdirerek döküp servis yapın.
*** Kabak yerine havuç kullanarak aynı malzeme ile yoğurtlu havuç salatası da yapabilirsiniz.


BROKOLİ MÜCVER
1 KÜÇÜK BROKOLİ
3 YUMURTA
4-5 KAŞIK UN
4-5 DAL DEREOTU
TUZ,
KIZARTMAK İÇİN SIVIYAĞ
Kaynar tuzlu suda brokoli ve karnabaharları biraz diri kalacak şekilde haşlayıp süzün. Tahta üzerinde bıçakla kıyın. Bir kapta yumurtaları unla çırpın. Tuz ve kıyılmış dere otu ekleyin. Bıçakla kıydığınız sebzeleri de karışıma ilave edip mücver karışımını hazırlayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp karışımdan kaşık kaşık alarak kızartın. Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

ETLİ BULGURLU KEREVİZ DOLMASI
200 GR KIYMA
4 ADET ORTA BOY KEREVİZ
1 SU BARDAĞI PİLAVLIK BULGUR
1 KURU SOĞAN
1 YEMEK KAŞIĞI SALÇA
YARIM DEMET MAYDANOZ
1 ÇAY KAŞIĞI KİMYON
1 KAHVE FİNCANI ZEYTİNYAĞI
TUZ, KARABİBER
Kerevizleri soyup içlerini oyun. Büyükse ikiye kesip içlerini oyduktan sonra limonlu unlu suda bekletin. ( Kabuklarını ve çıkan içlerini kaynatıp sebze suyu elde edebilir ve bu suyu çorba yapımında kullanabilirsiniz) Bulguru yıkayıp süzün. Soğanı yağda salçayla kavurup kıyılmış maydanoz, bulgur, tuz, kimyon ve karabiber koyup karışımı kerevizlerin içine doldurun. tencereye dizip 2 parmak kadar da su ekleyin ve orta ateşte 10 dk pişirin.

IZGARA SEBZELİ IZGARA KÖFTE
Gerekli malzeme:
1 PATLICAN
1 KABAK
2 DOMATES
1 KURU SOĞAN
4 SİVRİ BİBER
3-4 KAŞIK ZEYTİNYAĞI
BİR TUTAM KEKİK
KÖFTE İÇİN:750 GR KÖFTELİK ORTAYAĞLI KIYMA
1 KÜÇÜK KURU SOĞAN RENDESİ
TUZ, KARABİBER

Izgarayı ısıtın. Sebzeleri ince ince dilimleyip her iki yüzüne de bir fırça ile zeytinyağı sürüp tuz serpin ve ızgarada iki taraflı olarak pişirin.Köfteyi verilen malzeme ile güzelce yoğurun ve 30 dk dinlendirip elinizde ince yassı yuvarlak köfteler yapın. Izgarada pişirip ızgara edilmiş sebezlerle birlikte servis yapın.


TAZE DOMATES ÇORBASI
Gerekli malzeme
5 OLGUN DOMATES
3 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
1 ÇORBA KAŞIĞI UN
4 SU BARDAĞI SU
4-5 DAL TAZE NANE VEYA FESLEĞEN
1 DİŞ SARIMSAK
TUZ, KARABİBER
Domateslerin kabuklarını soyup minik minik doğrayın (blendırda doğrayabilirsiniz). tencereye zeytinyağını koyup bir diş sarımsağı bıçakla kıyıp yağa ekleyin. Hafifçe sarımsağın kokusu çıktığında domatesi ilave edin ve sos kıvamını alana kadar ( rengini de vermiş olur) pişirin. Üzerine 4-5 bardak sıcak su ilave edin. 10 dakika kaynatın. 1 kaşın unu 3-4 kaşık suyla sulandırıp kaynayan çorbaya ekleyin ve hemen karıştırın. ( Bunu biraz kıvam vermek için yapıyoruz) Fesleğen yapraklarını ekleyin, tuz, karabiber ilave edip bir taşım daha kaynatın. Dilerseniz el blendırından geçirebilirsiniz. Çorbayı bu şekilde sıcak yemek isterseniz kaselere koyunca üzerine rende kaşar atabilirsiniz. Buz ekleyerek soğuk yemek için ise önce çorbanın soğumasını bekleyin. Buzdolabında da biraz soğuduktan sonra içine bir-iki parça buz atıp taze nane yapraklarıyla süsleyip soğuk olarak servis yapabilirsiniz. İçinizi ferahlatır.

PİDELİ KÖFTE
Gerekli malzeme:
1 KG KÖFTELİK AZ YAĞLI KIYMA
2-3 DİLİM ISLANMIŞ EKMEK İÇİ
1 KURU SOĞAN ( Rendelenmiş)
1 YUMURTA
YARIM DEMET MAYDANOZ ( Kıyılmış)
TUZ, KARABİBER, KİMYON
1 ADET RAMAZAN PİDESİ ( Kare kare kesilmiş)
1 – 2 SU BARDAĞI SICAK ET SUYU
2 SU BARDAĞI YOĞURT + 1 diş sarımsak
30 GR TEREYAĞI
1 ÇORBA KAŞIĞI KURU NANE
Köfte için verilen malzemeyi bir kapta karıştırıp yoğurun. sarımsaklı yoğurdu hazırlayın. Pideleri genişçe bir servis tabağına dizip et suyu ile ıslatın. Köfteleri kızgın yağda pişirin. Ekmeklerin üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip üzerine sıcak köfteleri dizin. Eritilmiş sıcak tereyağı döküp servis yapın.

KURU MEYVELİ ARMUT HOŞAFI
Gerekli malzeme:
2 ADET ARMUT
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
6 SU BARDAĞI SU
1 ÇAY BARDAĞI KURU ÜZÜM
12-14 ADET KURU KAYISI
2-3 DİŞ KARANFİL
YARIM PARÇA KABUK TARÇIN

Armutları dilimleyip kaynamakta olan şekerli suya atın. Diğer malzemeleri de ilave edip 20 dk orta ateşte kaynatın. Soğuyunca pilavın yanında servis yapın.

BAYAT EKMEK TATLISI
Gerekli malzeme:
1 adet bayat kepek (veya normal ekmek) ekmeği
2 adet elma
1 kahve fincanı tozşeker
1 kahve fincanı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kahve fincanı un
4 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket hamur kabartma tozu
Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
2-3 damla limonsuyu
Ekmeği veya ekmek parçalarını robotta ufalayın. Elmayı rendeleyin. Diğer bütün malzemeyi ve elma rendesini ufalanmış ekmeğe ilave edip güzelce karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine döküp yayın ve üzerini düzeltin. 180 derecede 20 dakika pişirin. Bir yanda da su ve şekerle şerbetini kaynatın. Ilık şerbeti fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirerek dökün, şerbetini çekene kadar bekleyin, kare kare dilimleyip servis yapın.


KADIN BUDU KÖFTE
4-6 kişilik
Gerekli malzeme:
500 gr köftelik kıyma
1 su bardağı haşlanmış pirinç
1 kuru soğan
1 çay bardağı ufalanmış bayat ekmek içi
1 yumurta
1 çay kaşığı kimyon
Tuz, kırmızı toz biber, karabiber
Bulamak (pane yapmak) için:
1 yumurta, 3 kaşık un
2 kaşık galeta unu

Soğanı kıyın. Kıymanın yarısı ile birlikte çok az sıvı yağda kavurun. Büyükçe bir kapta kalan çiğ kıymaya verilen bütün malzemeyi ve kavrulmuş soğanlı kıymayı ilave edip iyice yoğurun. 10 dk dinlendirin. Bir tabağın içinde yumurtayı çırpın. Unla galeta ununu bir tabakta harmanlayın. Karışımdan yumurta iriliğinde parçalar alıp avuç içinde şekillendirin. Köfteleri önce una sonra yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın.

KOLAY SU BÖREĞİ
4 ADET GÜNLÜK TAZE HAZIR YUFKA
3 SU BARDAĞI SÜT
100 GR TEREYAĞI
YARIM KG YAĞSIZ SERT BEYAZ PEYNİR
YARIM DEMET MAYDANOZ

Sütü ılıtın ve tereyağını eritip sütle karıştırın. İçine biraz tuz atın. Yufkanın bir tanesini 28-30 cm yuvarlak tepsiye yayın. Diğerlerini parçalara bölüp 1.5 yufkayı süte batırıp çıkarın büzerek tepsiye yerleştirin. Ufalanmış maydanozlu peyniri yayın. Üzerine kalan 1.5 yufkayıda aynı işlemi yaparak yerliştirin. Alttaki yufkanın kenarılarını üzerine kapatın. 1 - 2 saat bekletin. fırını 180 C ısıtıp böreğin üzerine tereyağı sürün ve 35 dakika kadar pişirin. Pişerken kabaracaktır. Soğuyunca servis yapın.

HİNDİSTANCEVİZLİ MUHALLEBİLİ ELMA TATLISI
4 ADET ORTABOY ELMA
2-3 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER
2 BARDAK SU

MUHALLEBİ İÇİN:
4 SU BARDAĞI SÜT
2 ÇORBA KAŞIĞI HİNDİSTANCEVİZİ
3 ÇORBA KAŞIĞI PİRİNÇUNU
2 ÇORBA KAŞIĞI NİŞASTA
1 SU BARDAĞI ŞEKER
ÜZERİNE SERPMEK İÇİN BOLCA HİNDİSTANCEVİZİ
TARÇIN
Elmaları soyup ikiye kesin ve ortalarını oyun. Bir tencereye dizip 1,5 bardak süt, vanilya ekleyin. Elmaların üzerlerine birer tatlı kaşığı toz şeker serpip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.
- Kakaolu pötibör bisküvileri toz haline getirin. Krema için verilen malzemeyi küçük bir tencerede devamlı karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ocaktan alıp mikserle çırparak biraz soğutun.
- Sade pötibörleri soğuk süte batırıp cam kalıbın içine iki kat halinde dizin.
- Elmaları tencereden alın. Kakaolu bisküvi tozuna elmaları pişirdiğiniz sütten birkaç kaşık ekleyerek karıştırın. Bu karışımla elmaların ortasını doldurup bisküvi tabanının üzerine yan yana dizin. (dolgulu kısmı altta kalacak şekilde elmaları ters kapatın)
- Ilık muhallebiyi elmaların üzerine boşaltın. Üstünü bolca hindistancevizi ile kaplayın. Buzdolabında 2 saat kadar bekletip servis yapın.


BAHARTLI EKMEKLER
3 SU BARDAĞI UN
YARIM PAKET İNSTANT KURU MAYA
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
2 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
ALDIĞI KADAR SU
BİRER TUTAM BİBERİYE, ÇÖREK OTU, ACI PULBİBER, KEKİK
Unla mayayı şeker ve tuzu harmanlayıp ortasını açın ve su ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur halini alınca üstünü örtüp ılık yerde 2 misli kabarana kadar bekletin. Sonra parçalar koparıp her birini farklı bir baharatla yoğurun. Şekillendirin. Tepsiye dizip 180C fırında pişirin. Fırının içine ufak bir kapla (ısıya dayanıklı) bir miktar su koyun. Ekmeğin yumuşak olması için. 30 dakika kadar pişirin.



 ISPANAKLI MİNİ KİŞ

225 GR UN (2 su bardağı kadar)
60 GR MARGARİN
1 YUMURTA
YARIM PAKET KABARTMA TOZU
1 TUTAM TUZ
GEREKİRSE 2 KAŞIK KADAR SU
İÇ MALZEME:
250 GR DONUK ISPANAK
1 KURU SOĞAN
2-3 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
100 GR KREMA
2 ÇORBA KAŞIĞI UN, 100 GR RENDELENMİŞ TAZE KAŞARPEYNİRİ, 1 YUMURTA

1.       Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Ortasına 1 yumurta, oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin, süt, kabartma tozu ve bir tutam tuzu ilave edip karıştırın. Hamur haline gelmeye başlayınca elinizle toparlayıp yoğurun ve hamuru top yapıp streç folyoya sarın. Buzdolabında 10 dk. bekletin.


2.       İç malzemeyi hazırlamak için kıyılmış soğanı ıspanakla birlikte 1 kaşık yağda kavurun. Soğumaya bırakın. Kaşar peynirini rendeleyin. Yumurta, krema ve ıspanağı karıştırın.


3.       Hamuru 20-22 cm çapında merdane ile açın. Yağlanmış tart kalıbına hamuru yerleştirin. Ispanaklı iç dolguyu içine doldurun ve Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirip sıcak olarak servis yapın.

  


2. TARÇINLI KURU KAYISILI PUDİNG
4 SU BARDAĞI SÜT
1.5 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
3 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
2 ÇORBA KAŞIĞI NİŞASTA

1 ÇORBA KAŞIĞI PİRİNÇUNU
1 PAKET VANİLYA
1 ÇAY KAŞIĞI TARÇIN
4 TANE KURU KAYISI
2 ÇORBA KAŞIĞI KURU ÜZÜM

Kuru üzümleri ve kuru kayısıları küçük küçük doğrayın. Sütü tencereye alıp bütün malzemeyi soğuk süte ekleyin, ocağı açıp devamlı karıştırmak suretiyle dibini tutturmadan koyulaşana kadar pişirin. Kaselere doldurup soğumaya bırakın. Soğuk servis yapın.


BAHARATLI PATATES SOTE
2 ADET PATATES
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
1 DİŞ SARIMSAK
1 ADET SOĞAN
TUZ, KARABİBER, ACI PUL BİBER,
BİBERİYE, TATLI KIRMIZI TOZ BİBER

SARIMSAĞI KIZGIN YAĞA ATIN. KOKUSUNU VERİNCE ÇIKARIN.
PATATESLERİ İNCECİK DİLİMLEYİN. KIZGIN YAĞA ATIP YÜKSEK ATEŞTE SOTE ETMEYE BAŞLAYIN.


OCAKTAN ALMAYA YAKIN BAHARATLARI SERPİŞTİRİN.


BAŞKA BİR TAVADA KARAMELİZE EDİLMİŞ KURU SOĞANI İLAVE EDİP TAVAYI SALLAYARAK SOĞANIN PATATESLERE KARIŞMASINI SAĞLAYIN. SICAK OLARAK SERVİS YAPIN.



PATATESLİ UNLU KÖFTE
750 GR KÖFTELİK KIYMA
1 RENDELENMİŞ SOĞAN
2 YUMURTA
2 ÇORBA KAŞIĞI GALETA UNU
2 HAŞLANMIŞ PATATES
TUZ, KARABİBER, KİMYON, NANE, PUL BİBER
1 SU BARDAĞI UN
Kıyma, soğan, galeta unu, ezilmiş patates, tuz ve baharatı ekleyip yoğurun. Köfteleri yuvarlayıp 1 bardak unu tabağa yayın ve köfteleri yassıltıp una bulayın, kızgın yağda kızartın.







CEVİZLİ HAVUÇLU ÇİKOLATA KAPLI TOP KEKLER


2 yumurta

1 su bardağı tozşeker

1.5 su bardağı un

1 çay bardağı eritilmiş margarin

1 çay bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi

2 küçük havuç

Çikolata sosu için:

1 kahve fincanı süt

200 gr bitter çikolata


1. Havucu ince ince rendeleyin. Oda sıcaklığında yumuşatılmış margarini verilen bütün malzeme ile birlikte bir kaba alıp tel çırpıcı ile çırparak karıştırın.

2. Fırını 170 derecede ısıtın. Küçük muffin kalıplarını yağlayıp hamuru paylaştırın. Hamuru, kalıplarını yarısını geçecek kadar doldurup sıcak fırına verin ve 20-25 dakika kadar pişirin.

3. Soğuduktan sonra kalıplardan çıkarın. Bitter çikolatayı sıcak sütün içinde eritin. Biraz ılındıktan sonra muffin’leri çikolata sosuna batırıp fırın teli (ızgara teli) üzerine dizin. Çikolata sos donduktan sonra muffin’leri servis yapın. Üzerlerini birer tutam hindistancevizi ile süsleyebilirsiniz.



PORTAKALLI LEZZETLER:

PORTAKALLI HAVUÇ ÇORBASI
3 adet havuç
1 büyük portakalın suyu
4-5 dal maydanoz
5 su bardağı su
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı un, 
Tuz
Havuçları rendeleyip sıvı yağda tencerede kavurun. İçine un ekleyip karıştırdıktan sonra suyunu ilave edip kaynamaya bırakın. Havuçlar yumuşayana kadar piştikten sonra portakal suyunu ilave edin. Tuz ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra blendırdan geçirip süzme çorba kıvamına getirin. Kıyılmış maydanoz ekleyip sıcak servis yapın.

PORTAKALLI TAVUK
2 adet portakal
8 adet tavuk baget
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ

Tuz, 3-4 adet defne yaprağı
1 portakalın suyunu sıkın. Diğer portakalı kabuğu ile birlikte ince ince dilimleyin. Tavuk inciklerin tombul kısımlarına bıçakla kesikler atıp fırın kabına dizin. Üzerlerine biraz tuz serpin. Defneleri yerleştirin. Aralarına birer dilim portakal koyun ve portakal suyunu ekleyip 200 derece fırında 15 dk pişirin. Etlerin üzerine bir folyo veya yağlı kağıt kapatıp 15 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


PORTAKALLI KEREVİZ
2 adet orta boy kereviz
1 adet kuru soğan
1 tutam toz şeker
4-5 dal maydanoz
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet portakal
Tuz

Kerevizleri soyup ikiye kesin ve ince dilimler halinde doğrayın. Soğan soyup ince incedoğrayın.
Tencereye zeytinyağını koyup soğan halkalarını dizin. Bir tutam toz şeker serpip üzerine kereviz dilimlerini yerleştirin. Maydanoz yapraklarını ekleyip tuz serpin. Portakal suyunu sıkıp tencereye ilave edin. 20 dakika orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirin ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Oda sıcaklığında servis yapın.

 
PORTAKAL KASESİNDE PORTAKALLI MUHALLEBİ
6 adet portakal ( 2 tanesinin suyu sıkılacak)
1 portakalın ince rendelenmiş kabuğu
3 su bardağı süt
2 çorba kaşğığ pirinçunu
1 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı şeker
Portakalları çok iyi yıkayıp kurulayın. Sap kısımlarını kapak şeklinde kesip alın. Alt kısımlarını da portakalların düz durması için biraz kesin. Etli kısımları biraz kalacak şekilde portakalların içlerini oyup çıkarın. Beyaz kısımlarını ayıklayıp atın ve portakal içlerini ezerek püre haline getirin.
Sütü tencereye koyup içine şeker, nişasta ve pirinçunu ekleyin. Portakal suyunu ve püresini de ilave edip karıştırarak pişirin. Rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edin ve koyulaşana kadar karıştırın.
Muhallebi pişince karışımı portakalların içine doldurup soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis yapın.


PORTAKALLI BİSKÜVİ VE PORTAKAL REÇELLİ MİNİ TART
100 GR MARGARİN
60 GR PUDRAŞEKER
1 YUMURTA
2 SU BARDAĞI UN
1 PORTAKAL
YARIM PAKETKABARTMA TOZU
Malzemenin hepsini karıştırıp yoğurun. hamuru buzdolabında 15 dk bekletin. Tezgah üzerinde merdane ile 2-3 mm kalınlıkta açıp kare kare veya yuvarlak kesin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerlerine çatalla delikler yapın. (Pötibör bisküvideki gibi)
Hamurun bir kısmını da su bardağı ve çay bardağı ile keserek içine reçel doldurulacak şekilde hazırlayın. İçlerine portakal reçeli veya başka bir koyuca kıvamlı reçel koyup 200 derece fırında 15 dk pişirin.
Portakal, kötü kokuları gidermede çok işe yarar. Kabuğundaki asit uçucu yağ içerdiği için ocakta yakarak balık kokusunu alabilirsiniz. Ellerinizde soğan sarımsak kokusu varsa portakalın içini veya kabuğunu elinizde ovuşturunca kokuyu alır. Portakal kabuğunu keklere, kurabiyelere; suyunu yeşil çayınıza ıhlamurunuza ekleyebilirsiniz....

* * * * * * * *

ÇİKOLATALI TARİFLER...

ZEBRA KEK
Gerekli malzeme: 
3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
100 GR ERİTİLMİŞ MARGARİN
100 GR SÜTLÜ BEYAZ ÇİKOLATA
2 ÇORBA KAŞIĞI KAKAO
1 SU BARDAĞI SÜT
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
3 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
* Margarini eritip doğranmış beyaz çikolatayı içinde eritin. Yumurtaları toz şekerle iyice çırpın. Süt ve sıvıyağ ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırdıktan sonra hamurun yarısını başka bir kaba aktarın. İçine kakao ekleyin ve erittiğiniz yağlı çikolatanın yarısını beyaz hamura yarısını kakaolu hamura ilave edip ikisini de ayrı ayrı çok iyi çırpın.
* Düz ve yuvarlak bir kek tepsisini yağlayıp. Her iki hamurdan değişimli olarak azar azar hep ortaya dökerek (çizgi çizgi hareler olacak) hamurları boşaltın. Önceden ısıtmış olduğunuz 200 derece fırının orta katına koyup 20 dakika sonra dereceyi 170 e indirerek pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun..

DAMLA ÇİKOLATALI İRMİK TATLISI

4 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI İRMİK
1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
1 PAKET BEYAZ ÇİKOLATA (80 GR)
2-3 ÇORBA KAŞIĞI DAMLA ÇİKOLATA
      ÜZERİ İÇİN: 
      TOZ YEŞİL FISTIK YA DA TARÇIN
* Süt, şeker ve irmiği tencereye koyup altını yakın. Şeker eriyene kadar karıştırarak orta ateşte pişirmeye başlayın. Şeker eriyip süt ısındığında doğranmış beyaz çikolatayı ilave edip devamlı karıştırarak muhallebi kıvamını alana kadar pişirin.
* Ocaktan alıp içine damla çikolatayı atıp şöyle bir karıştırın ve hemen servis kaselerine boşaltın. Üzerine tarçın serperek servis yapın.

İKRAMLIKTRUFFLE (ÇİKOLATA TOPLARI)

100 GR KREMA
200 GR BİTTER ÇİKOLATA(KUVERTÜR) 
100 GR UFALANMIŞ KAKAOLU KEK(PANDİSPANYA) 
1 ADET PORTAKALIN RENDELENMİŞ KABUĞU
* Kremayı küçük bir kapta kaynatın. Ocaktan alınca içine doğranmış bitter çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın. Doğrayıcıda çekilip toz haline getirilmiş kakaolu pandispanya kekini ilave edip karıştırın. İçine rendelenmiş portakal kabuğu ya da vanilya kullanabilirsiniz: Hoş bir aroma ve koku verir. 
* Karışımı derin dondurucuya koyup yarım saat sonra bir kes karıştırıp 1 saat daha bekletin ve çıkarın. küçük küçük parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayıp hemen kakaoya, hindistancevizine veya fındık, fıstık bademe bulayın. Sıcak ortamda yumuşama yapacağı için buzdolabında bekletin.


DAMLA ÇİKOLATALI MUFFİN (MİNİ TOP KEKLER)

3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
150 GR ERİTİLMİŞ MARGARİN
1 ÇAY BARDAĞI SÜT
1 ÇAY BARDAĞI DAMLA ÇİKOLATA
2 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
ÜZERİ İÇİN:
1 PAKET BEYAZ ÇİKOLATA(80 GRLIK)
1 PAKET SÜTLÜ ÇİKOLATA(80 GRLIK)

* Önce yumurtalarla şekeri çırpıp sonra sırasıyla tüm malzemeyi ekleyip karıştırın. karışımı mini kek kalıplarına doldurup 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Soğuyunca kalıplardan çıkarıp keklerin üzerine eritilmiş siyah ve beyaz çikolatalarla kaplayarak süsleyin.

* * * * * * *

PATATESLİ Tarifler


SÜTLÜ PATATES ÇORBASI4 KİŞİLİK

3 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
1 KURU SOĞAN
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 ÇORBA KAŞIĞI UN
1 SU BARDAĞI SÜT
5 SU BARDAĞI SU VEYA ET SUYU
TUZ, KARABİBER
1 TUTAM KIYILMIŞ MAYDANOZ

Haşlanmış patatesleri rendeleyin.  Kıyılmış soğanı biraz yagda kavurup patatesi ekleyin. 3-4 dakika kavurun. Tuz ekleyin. un ekleyip kavurun ve 2 bardak sıcak suyu ilave edip kıvam bulana kadar karıştırın. 1 bardak daha su ve 1 bardak süt ilave edip karıştırın. Bir taşım kaynatın. Çorba kıvamını alınca kıyılmış maydanoz ekleyip ocağı kapatın.


PEYNİRLİ PATATES KÖFTESİ
2 ADET İRİ BOY HAŞLANMIŞ PATATES
1 YUMURTA
1 ÇAY BARDAĞINA YAKIN UN
3 ÇORBA KAŞIĞI GALETA UNU
50 GR RENDELENMİŞ KAŞAR PEYNİRİ
TUZ, KARABİBER
BULAMAK İÇİN: GALETA UNU + KIRMIZI TOZ BİBER
KIZARTMAK İÇİN: SIVIYAĞ

Haşlanmış patatesleri ezin. Verilen malzemenin hepsini ilave edip elinizle karıştırarak yoğurun. Dilerseniz yuvarlak yassı köfteler yapın dilerseniz top top küçük kroket köfteler yapın. İçine toz biber atılmış galeta ununa bulayıp kızgın yagda kızartın.

PATATESLİ SİGARA BÖREĞİ (fırında)
3 ADET HAZIR YUFKA2 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
1 BÜYÜK KAVRULMUŞ SOĞAN (az yagda)
TUZ, KARABİBER, PUL BİBER, MAYDANOZ
1 çay bardağı zeytinyağı
Patatesleri rendeleyip soğan, maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip karıştırın. Yufkaları üçgen parçalar halinde kesin. Üzerlerini fırça ile hafifçe yağlayıp iç malzeme koyarak sarın. Börekleri yağlanmış fırın kabına dizip üzerlerini de sadece fırçayla hafifçe yaĞlayın ve 200 derece fırında kızarıncaya kadar 20-25 dk pişirin. ( Fırının orta katına koyup alt-üst açık fanlı ayarda pişirin)
KIRMIZIBİBERLİ PATATES KEKİ
2 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
3 YUMURTA
3 ÇORBA KAŞIĞI UN
1 SU BARDAĞI YOĞURT
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
YARIM DEMET DEREOTU
2 ADET KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER
1 SU BARDAĞI RENDELENMİŞ TAZE KAŞAR
1 PAKET KABARTMA TOZU, TUZ
Yumurtaları çırpın. Yoğurtla ve yağla karıştırın. Küp doğranmış patates ve ince doğranmış biber, dereotunu ekleyin. Bütün malzemeyi ilave edip karıştırın: Yağlanmış kek kalıbına boşaltın. önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin.Soğuyunca kalıptan çıkarın. Soğuk ya da ılık olarak servis yapın.


PATATES SALATASI
3 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
1 ADET MOR SOĞAN
YARIM DEMET MAYDANOZ
1 ADET LİMON
1 TATLI KAŞIĞI SUMAK
TUZ, KARABİBER, PUL BİBER, ZEYTİNYAĞI
4 ADET HAŞLANMIŞ YUMURTA

Bütün malzemeyi doğrayıp büyükçe bir salata kabında karıştırıp üzerine dilimlenmiş yumurtaları yerleştirerek servis yapın.
ISPANAKLI PEYNİRLİ  PATATES FIRINDA

5 orta boy patates
500 gr taze ıspanak
1 kıyılmış kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
150 gr taze kaşar peyniri
1 çay bardağı süt
Tuz, karabiber

1. Patatesleri yıkayıp hafif diri kıvamda kalacak şekilde haşlayın. Soğumaya bırakın.
2. Ispanakları yıkayıp süzün ve iri iri doğrayın. Büyük bir tencerede sıvıyağı kızdırıp kıyılmış soğanı biraz kavurun. Ispanağı ilave edip yumuşayana kadar kavurun. Tuz ve karabiber ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
3. Patatesleri soyup yuvarlak ince dilimler halinde kesin. Kaşar peynirini rendeleyin. Ispanağın suyunu süzdürerek delikli bir kepçe ile başka bir tabağa alın.
4. Bir fırın kabını yağlayıp patates dilimlerini bir kat halinde dizin. Üzerine biraz peynir serpip 2-3 kaşık süt gezdirin ve bir kat ıspanak döşeyin. Tekrar patates katını oluşturup peynir serpin ve yine sütle ıslatın. Malzeme bitinceye kadar işlemi tekrar ederek en son sırayı patatesle tamamlayın. Peynir serpip 170 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın.

* * * * *
ELMANIN BİN BİR HALİ.... Elmalı tarifler



ELMALI LİMONLU PİLAV
1 ADET YEŞİL ELMA
1 ADET LİMONUN RENDELENMİŞ KABUĞU
2 ÇORBA KAŞIĞI KUŞ ÜZÜMÜ
1 ÇAY KAŞIĞI YENİ BAHAR
2 SU BARDAĞI PİRİNÇ
2 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI
2 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
3 SU BARDAĞI SICAK SU
TUZ, KARABİBER
·         Pirinci ıslatıp 10 dakika bekletin. Yıkayıp süzün. Tereyağını ve sıvıyağı pilav tenceresine alıp ısıtın ve soyulup küçük küçük küp doğramış elmayı, kuş üzümlerini ve limon kabuğunu ekleyip 4-5 dakika kadar kavurun.
·         Süzülmüş pirinci ilave edin. Tuz, karabiber ve yeni bahar serpip 5 dakika daha kavurun. Pirinçler parlayınca üzerine 3 bardak kaynar sıcak su ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin.

ELMALI TURTA
2 ADET KIRMIZI ELMA
3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 SU BARDAĞI SÜT
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
3,5 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
ÜZERİ İÇİN 2 ÇORBA KAŞIĞI PUDRAŞEKER
·         Elmaları iyice yıkayıp soymadan ince ince dilimleyin. Yumurtaları toz şekerle çırpıp süt ve yağı ekleyin. Un, kabartma tozu, vanilya ve tarçın ilave edip keke hamurundan biraz daha koyuca kıvamlı hamur halini alana kadar karıştırın.
·         20-22 cm çapında yuvarlak düz tabanlı bir kek veya turta kabını yağlayıp hamurun yarısını boşaltın. Üzerine elma dilimlerinin yarısını serpiştirin. Kalan hamuru döküp kalan elma dilimlerini üzerine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırının fanını açıp 180 dereceye düşürüp 10 dakika daha pişirin. Soğuyunca üzerine pudraşeker serpin. Üçgen dilimler halinde keserek servis yapın.

KURU MEYVELİ ELMA HOŞAFI
4-5 ADET KURU ERİK
4-5 ADET KURU KAYISI
1 ÇAY BARDAĞI KURUÜZÜM
2 ADET AMASYA ELMASI
1 ÇAY BARDAĞI TOZ ŞEKER
4-5 DİŞ KARANFİL
1 PARÇA KABUK TARÇIN
·         Verilen malzemenin hepsini 2 litre suyla birlikte tencereye koyup 15 dakika kaynatın. Soğuyunca komposto kaselerinde (özellikle pilavların yanında) servis yapın. (Kabızlık sorunu olanlar ara öğün olarak ikindi vakti veya sabahları kahvaltıdan önce tüketebilirler.)


ELMA ÇAYI
2-3 ADET ELMANIN SOYULMUŞ KABUKLARI
1 LİTRE KADAR KAYNAR SU
1 PARÇA KABUK TARÇIN
2-3 KARANFİL
·         VERİLEN MALZEMENİN HEPSİNİ BİR CAM SÜRAHİYE KOYUP ÜZERİNE 1 LİTRE KAYNAR SU EKLEYİN. 10 DAKİKA KADAR DEMLENDİRİN.  SICAK, ILIK VEYA SOĞUK İÇİLEBİLİR.
PRATİK ELMA TATLISI3 ADET YALOVA ELMASI
2-3 ÇORBA KAŞIĞI TOZ ŞEKER
2 PARÇA KABUK TARÇIN
3-4 DİŞ KARANFİL
YARIM ÇAY BARDAĞI PEKMEZ
·         ELMALARI KABUKLU VE SOYULMUŞ OLARAK 2-3 MM KALINLIKTA DİLİMLEYİN.
·         BİR KASEYE ALIP ÜZERİNE TOZ ŞEKER VE TARÇIN SERPİP KARIŞTIRIN.
·         GENİŞÇE VE KAPAKLI BİR TAVAYA ELMALARI DİZİN. KAPAGINI KAPATIP ORTA-KISIK ARASI ATEŞTE ELMALAR SUYUNU SALIP ÇEKENE KADAR PİŞİRİN. OCAĞI KAPATINCA ÜZERİNE PEKMEZ GEZDİRİN. BİRAZ CEVİZ DE SERPİŞTİREBİLİRSİNİZ. SOĞUYUNCA SERVİS YAPIN.


ELMALI KURABİYE
1 ADET İRİ YEŞİL ELMA
1 ÇAY BARDAĞI PUDRAŞEKER
100 GR MARGARİN
1 YUMURTA
Yarım paket KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
2,5 SU BARDAĞI UN
2 KAŞIK ÇEKİLMİŞ CEVİZ
·          Elmayı rendeleyin. Bütün malzemeyi bir kapta iyice karışana kadar yoğurun. Yapış yapış kıvamlı bir hamur olacak. Fırını 180 derece ısıtın.
·         Tepsiye yağlı kağıt serip karışımdan kaşık kaşık aldığınız hamur parçalarını aralıklarla yerleştirin. Fırına verip 15 dakika pişirin. ( Fan, yani turbo açık olacak)
* * * * * *

KIŞ SOFRALARINIZA ÖZEL SAĞLIKLI RENKLİ LEZZETLER...
Bu tariflerin hepsinde ortak bir özellik var. Hepsinde TURUNCU renkli bir gıda var. Aşure de kuru kayısı ve portakal; Pırasada havuç; Somon balığının kendisi; Börekteki balkabağı... Yazın nasıl kayısı, kavun, şeftali gibi turuncu ve kırmızı meyvelere ihtiyacımız varsa kışın da var. Cildimizi korumaya ve canlandırmaya yardımcı olan bu renkli sebzeler ve meyveler hem bolca C vitamini içeriyor ve antioksidan hem de çok lezzetliler. Lifli oldukları için bağırsaklara da yarıyor. Velhasılı siz siz olun turuncu, kırmızı ve mor renkli ( pancar, lahana, nar, kış hurması) sebzeleri ve meyveleri bir şekilde bolca tüketin...Sağlıkla kalınız...



KIŞ AŞURESİ
20 KASE İÇİN GEREKLİ MALZEME:
1 SU BARDAĞI AŞURELİK BUĞDAY (Akşamdan ıslatılacak)
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ KURU FASULYE
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ NOHUT
1 ÇAY BARDAIĞ PİRİNÇ
4-5 TANE KURU İNCİR
7-8 TANE KURU KAYISI
1 ÇAY BARDAĞI KURU ÜZÜM
YARIM ÇAY BARDAĞI KUŞ ÜZÜMÜ
1 ADET PORTAKAL
1 ADET AYVA
1.5 SU BARDAĞI 
TOZŞEKER

ÜZERİNE SERPMEK İÇİN:
TARÇIN
1 SU BARDAĞI DÖVÜLMÜŞ CEVİZİÇİ
1 ADET NAR
1. Buğdayı akşamdan ıslatıp sabahleyin suyunu süzün. Büyükçe bir tencereye koyup üzerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. Buğdaylar yumuşayana kadar pişirin. Yıkanmış süzülmüş pirinci ekleyip pirinç yumuşayana kadar pişirmeye devam edin ( orta ateş)
2. Haşlanmış nohut, fasulye ve doğranmış (minik minik olsun) kuru kayısı, kuru incir ve üzümleri ekleyin. Karıştırın ve 5 dakika sonra küçük küp küp kesilmiş ayvayı ilave edin.
3. Portakalın kabuğunu rendeleyip tencereye ilave edin. Kabuğunu soyup portakalı minik minik doğrayın ve aşureye ekleyin. Kaynadıkça yavaş yavaş koyulaşıp kıvam alacaktır. Gerektikçe azar azar sıcak su ekleyin.
4. Son olarak 1.5 su bardağı toz şeker ilave edin ve 10-15 dakika daha orta-kısık arası ateşte pişirin.
5. sıcakken kaselere doldurup üzerine tarçın serpin. Dövülmüş ceviz nar taneleri serpiştirip soğumaya bırakın. Afiyet olsun. “Bolluk bereket, sağlık şifa olsun” diyerek dağıtın…
(1 ARALIK 2011 - KANALTÜRK- DERYANIN DÜNYASI PROGRAMI)

BAL KABAKLI BÖREK (şekerli börek olup tatlı niyetine yenir!)
Gerekli Malzeme:
500 GR SOYULMUŞ BAL KABAĞI
3 ADET HAZIR YUFKA
1 SU BARDAĞI SÜT
YARIM SU BARDAĞI SIVIYAĞ
1,5 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 SU BARDAĞI SU
1 SU BARDAĞI ÇEKİLMİŞ CEVİZ
1.       Balkabağını rendeleyin. Bir tavaya koyup üzerine 2 kaşık toz şeker serpin ve kısık ateşte hafiften yumuşayana kadar birkaç dakika tutun ve alın.
2.       Yufkaları dörde kesip üzerlerini süt-yağ karışımı ile hafifçe ıslatın ( fırçayla sürebilirsiniz).
3.       Her bir yufkanın geniş tarafına rendelenmiş kabak, üzerine bir tutam ceviz koyup rulo yaparak sarın. İster kol böreği gibi ister gül böreği gibi yapıp yağlanmış tepsiye yerleştirin.
4.       200 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirin. Kalın tozşeker ve suyu bir kapta şeker eriyene kadar kaynatıp soğumaya bırakın. Böreği fırından alınca üzerine kaşık kaşık ılık şerbet gezdirin. Soğuyunca servis yapın.


 
KAĞITTA SOMON
Gerekli malzeme:
4 DİLİM SOMON BALIĞI
1 ADET LİMON
1 ADET KURU SOĞAN
4 ADET DEFNE YAPRAĞI
TUZ; KARABİBER, BİBERİYE(KURU)
ZEYTİNYAĞI
4 PARÇA YAGLI KAĞIT
1.       Soğanı ve limonu ince halkalar halinde kesin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip soğan halkalarını koyun. Üzerine somon dilimlerini yerleştirip üzerlerine tuz, karabiber ve biberiye serpiştirin. Defne yapraklarını koyup limon dilimlerini balıkların üzerine koyun.
2.       Hafifçe zeytinyağı gezdirip üzerine yağlı kağıt kapatın. 200 derece fırında ( önceden ısınmış olacak) 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


PIRASALI BULGUR PİLAVI
Gerekli malzeme:
2 SU BARDAĞI PİLAVLIK BULGUR
3 ADET PIRASA
2-3 ADET HAVUÇ
1 KAŞIK BİBER SALÇASI
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
TUZ, KARABİBER
4 SU BARDAĞI SICAK SU

1.       Havuçları ve pırasaları ince yuvarlak halkalar halinde doğrayın. Bulguru şöyle bir sudan geçirip süzgeçte tutun.
2.       Sıvıyağı pilav tenceresinde ısıtıp önce havuçları ekleyin. Rengi yağa çıkıp havuçlar parlayana kadar kavurun. Pırasaları ekleyin. Birkaç dakika kavurup salçayı ilave edin ve karıştırın.
3.       Bulguru ilave edip 1-2 dakika kavurun. Tuz, karabiber, biraz pul biber ve 4 bardak kadar sıcak su ilave edip suyunu çekene kadar pişirin. (arada bir karıştırın). Afiyet olsun. Yanında yoğurt veya turşu çok güzel olur.



(2 Kasım 2011 KANALTÜRK- DERYANIN DÜNYASI programından)

SEBZELİ KUZU GÜVEÇ


1 KG KUZU KUŞBAŞI
8-10 ADET ARPACIK SOĞAN
3 DİŞ SARIMSAK
4 ADET SİVRİBİBER
2 ADET PATATES
2 ADET HAVUÇ
1 ADET KEREVİZ
2-3 ADET DOMATES
YARIM DEMET MAYDANOZ
TUZ, KARABİBER, KEKİK

Sebzeleri doğrayıp hazırlayın. Güveç tenceresini ocağa koyun. Kuşbaşı etleri 2-3 kaşık kadar kızdırılmış yağa atıp 3-4 dakika kavurun. Soğan, sarımsak ve biberleri ekleyip 5 dk daha kavurun. Havuçları, patates, kereviz ve domatesleri ekleyin. Tuz, karabiber ve kekik ilave edip maydanozu serpiştirin. 1 bardak sıcak su ekleyip kağını kapatın ve kısık ateşte 1 saat pişirin.

PORTAKALLI REVANİ

3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI TOZŞEKER
1 SUBARDAĞI SIVIYAĞ
1 SU BARDAĞI YOĞURT
1 SU BARDAĞI İRMİK
1 KAHVE FİNCANI UN
2 ADET PORTAKAL
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
ŞERBET İÇİN:
1.5 SU BARDAĞI SU
2 SU BARDAĞI TOZŞEKER

Şerbet için su, 2 portakalın portakal suyu ve şekeri bir kapta kaynatıp bir kenarda ılınmaya bırakın.
Revani hamuru için önce yumurtaları şekerle bir kaba alıp mikserle çırpın. Yağ, yoğurt, irmik, un ve kabartma tozunu ekleyip tekrar çırpın. En son portaka kabuğu ve vanilyayı ekleyip çırpın. Karışımı yağlanmış tepsiye boşaltıp 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
Fırından alıp üzerini çatalın ucuyla birkaç yerinden delin. Portakallı şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Şerbetini çekinceye ve soğuyuncaya kadar bekletip dilimleyerek servis yapın.


ETLİ MİNİ PİDELER

250 GR KUZU KUŞBAŞI
2-3 KAŞIK SIVIYAĞ
1 ADET KURU SOĞAN
3-4 ADET SİVRİBİBER
3-4 ADET DOMATES
TUZ, KARABİBER
PİDE HAMURU İÇİN:
1 SU BARDAĞI SU
YARIM PAKET YAŞ MAYA
1 YUMURTA (hamurların üzeri için)
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
ALDIĞI KADAR UN
• Pide hamurunu hazırlamak için mayayı bir bardak ılık suda eritin. 10 dakika bekletin. Bir kabın içine 2-3 bardak un koyup ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına mayalı suyu ekleyin. Bir kenarına tuz ve bir kenarına şeker kayıp karıştırarak yoğurun. Gerektikçe un ve su ekleyerek ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur halini alınca üzerini örtüm 2 misli kabarıncaya kadar dinlendirin.
• Pidenin etli iç malzemesini hazırlamak için önce kuşbaşı etleri daha minik parçalar haline getirmek üzere doğrayın. Soğanı kıyın. Biberleri ve domatesleri küçük küçük doğrayın.
• Bir tencerede yağı kızdırıp etleri ilave edin ve rengi dönünceye kadar kavurun. Soğanı ve biberi ekleyip kavurmaya devam edin. En son domatesleri ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. 1 çay bardağı kadar su ilave edip etler yumuşayana kadar kapağı kapalı olarak kısık-orta arası ateşte pişirin.
• Hamuru bir kez daha yoğurup yumurta büyüklüğünde parçalara bölün. Her birini tek tek merdane ile açın. Uzunlamasına pide şeklinde açıp üzerlerine etli malzemeden koyun. Hamurun kenarlarını 1-2 cm eninde katlayın ve üzerlerine çırpılmış yumurta sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-2 dakika pişirin. Pidelerin kenarları kızarınca çıkarıp sıcak olarak servis yapın.

* * * * * *            
26 EKİM 2011 Çarşamba - Kanaltürk -DERYANIN DÜNYASI Programından 


UN KURABİYESİ


135 GR TEREYAĞI
2 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
1 YUMURTA BEYAZI
YARIM SU BARDAĞI PUDRAŞEKER ( 65 GR)
YARIM SU BARDAĞI MISIR NİŞASTASI ( 65 GR)
1 TATLI KAŞIĞI SİLME KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
2 SU BARDAĞI UN
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını sıvıyağ, yumurta beyazı, nişasta ve pudra şeker ile iyice karıştırın. Unu, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin. Ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar çok ezmeden yoğurup buzdolabında 20 dk bekletin. Fırını 160-170 dereceye ayarlayıp ısıtın. Hamurdan top top parçalar yapıp aralıklı olarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve fırına verin. 15-20 dk kadar pişirip renk almadın fırından çıkarın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca üzerine pudraşeker serpip servis yapın.


ISPANAKLI YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK


3 ADET HAZIR YUFKA
1 SU BARDAĞI HAŞLANMIŞ YEŞİL MERCİMEK
1 DEMET ISPANAK
1 ADET KURU SOĞAN
4 ÇORBA KAŞIĞI SIVIYAĞ
TUZ, KARABİBER, KİMYON
YUFKALARI ISLATMAK İÇİN:
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
1 ÇAY BARDAĞI SÜT
ÜZERİ İÇİN:
1 YUMURTA + 2 KAŞIK YOĞURT
Kurusoğanı doğrayıp sıvıyağda ıspanakla birlikte kavurun. Tuz karabiber ve haşlanmış yeşil mercimekle karıştırın. ( Ispanak çok su bırakırsa suyunu süzün). Yufkalardan birini tepsiye serin. İkinci yufkayı parçalara bölüp tepsiye büzerek koyun ve üzerine süt+yağ karışımından kaşık kaşık dökün. Üzerine yine yufka parçası kapatıp mercimekli ıspanaklı karışımı boşaltın ve yayın. Kalan yufka parçalarını yine sütlü yağlı sosla ıslatarak döşeyip en son alttaki yufkanın kenarlarını böreğin üzerine kapatın. Yoğurt ve yumurtayı çırpıp üzerine sürün. 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Altı-üstü kızarınca fırından alın. Yarım saat kadar soğutun, dilimleyerek servis yapın.


TAVUKLU ERİŞTE ÇORBASI

1 ÇAY BARDAĞI HAŞLANMIŞ NOHUT
1 KÜÇÜK KASE ERİŞTE
1 ÇAY BARDAĞI YEŞİL MERCİMEK
1 ADET BÜTÜN TAVUK BUT
2 ADET DEFNE YAPRAĞI
TUZ, KARABİBER
TERBİYE İÇİN:
1 KAŞIK UN
1 DİŞ SARIMSAK
YARIM LİMONUN SUYU
SOS İÇİN:
25 GR TEREYAĞI
2 KAŞIK SIVIYAĞ
1 ÇORBA KAŞIĞI KURU NANE
Tavuk budunu 5 bardak suyla tencereye koyun. İçine tuz, defne yarağı atıp et yumuşayana kadar haşlayın. Tavuk etini ve defneleri sudan alıp yıkanmış yeşil mercimekleri ve erişteleri ekleyin. Yumuşayana kadar pişirin. Tavuk etinin derisini kemiklerini ayırın, etlerini küçük parçalara bölün. Tencereye haşlanmış nohutları ve etleri de ilave edin. Bir kenarda ezilmiş sarımsak, limon suyu ve unu karıştırın. Küçük bir tavada tereyağını eritin, sıvıyağı ekleyip ocaktan kızdırın ve içine nane atıp ocağı kapatın. Naneli sosu ve terbiyeyi çorbaya ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra 10 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın.



**********************************************


ÇİKOLATALI MEYVE TOPLARI 
(ATIŞTIRMALIK)
1’ER AVUÇ KURU KAYISI, CEVİZ, KURU İNCİR, FINDIK
1 ADET ELMA, 

1 ADET MUZ, 
BİRAZ HİNDİSTAN CEVİZİ
80 GR BİTTER ÇİKOLATA

Çikolatayı küçük bir kapta eritin. Muz ve elmayı dilimleyin. İncirlerin saplarını ayıklayın. Hepsini mutfak robotuna doldurup 1 fiske tarçın ekleyin ve püre haline gelene kadar çekin. Karışımdan küçük parçalar alıp yuvarlayın. Erimiş çikolataya ve Hindistan cevizine bulayıp servis yapın.

TAVUKLU PATATESLİ MİNİ GÜL BÖREK

2 ADET HAZIR YUFKA
2 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
2 ADET HAŞLANMIŞ TAVUK BUT
1 SU BARDAĞI KADAR RENDELENMİŞ KAŞAR PEYNİRİ
TUZ, KARABİBER, KIRMIZI TOZ BİBER
BÖREĞİN SOSU İÇİN:
1 SU BARDAĞI TAVUK SUYU
3 ÇORBA KAŞIĞI YOĞURT
1 YUMURTA
ÜZERİ İÇİN:
1 YUMURTA SARISI
2 KAŞIK YOĞURT
1 TUTAM ÇÖREK OTU
1 TUTAM SUSAM
Patatesleri ezip tavuk etlerini parçalayın. Peynir, et, patates, tuz ve baharatı ekleyip karıştırın. Börek sosunu bir kapta çırpıp üçgen kesilmiş yufkalara sürerek içlerine patatesli karışımdan koyarak önce sigara böreği gibi sarıp sonra kendi etrafında sararak gül şekline getirin. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine çırpılmış yumurta yoğurt karışımından sürün. Çörekotu ve susam serpip 180 derece ısınmış cıcak fırına verin. 20-25 dakika pişirin.


DAMLA ÇİKOLATALI MUZLU MİNİ KEKLER
3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI ToZ ŞEKER
1 SU BARDAĞI SÜT
1 ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ
2 ADET MUZ
1 ÇAY BARDAĞI DAMLA ÇİKOLATA
1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
2.5 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
24 ADET MİNİ KAĞIT KEK KALIBI
Yumurtayla şekeri çırpın. Süt, yağ, ezilmiş ya da ince dilimlenmiş muzları ekleyip karıştırın. Un, kabartma tozu, tarçın ve damla çikolataları ilave edip bir kez daha karıştırdıktan sonra küçük kağıt kek kalıplarına veya normal yağlanmış kek kalıbına hamuru doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. 25-30 dakika kadar pişirin. Pişme esnasında fırın kapağını açmayın.

1 comment:

admin ad said...

Bu programın Deryanın Dünyası Son Bölümlerinde harika tarifler veriliyor güzelllllll .