DOĞAL, SAĞLIKLI, LEZZETLİ

Tahinin faydaları

Susam kemik sağlığını koruyucu etki göstermektedir ve dolayısı ile susam yağından elde edilen tahin de kemik sağlığını korumaktadır ve kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır. Tahin, yüksek oranda kalsiyum, bakır ve magnezyum minerali içermektedir. 1 tatlı kaşığı tahin, 88 miligram kalsiyum içermektedir. Bu miktar ise, kemik sağlığına katkıda bulunmaktadır. Zengin çinko içeriği ile tahin, yaşı ilerlemiş olan erkeklerde kemik yoğunluğunun artmasına yardımcı olmaktadır. Menopoz sonrası kadınlarda çok sık gözlenen osteoporoz hastalığı riskini düşüren tahin, aynı hastalığı potansiyel olarak taşıyan yaşlı erkeklerin de bu hastalık riskini düşürmektedir. 

Tahin, özellikle kalça ve omurga kemiklerini korumaktadır.

Sağlığa faydalı yağlardan olan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, beyin sağlığını korumakla birlikte, sinir hücrelerini korur ve vücuttaki sinir dokularını korumaktadır. Tahin içeriğinde bulunan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri yardımı ile, duygusal optimize sağlığını destekler ve beynin bilişsel fonksiyonlarını destekler. Alzheimer hastalığı gelişimini yavaşlatan, omega 3 yağ asitleri, hafızayı ve düşünmeyi geliştirir. 
Tahinin yapısında bulunan manganez minerali de, sinir hücrelerinin ve beynin fonksiyonlarını destekler.

Bakır minerali, romatizmal artrit den kaynaklanan, kemiklerde şişkinlik ve ağrılar şeklinde kendini gösteren hastalıkların şiddetinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
Antiilithap etkisi olan bakır minerali, kemiklerin daha elastik ve kırılmaz hale gelmesini sağlayan, kolojen ve elastin enzimlerinin salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Bakır bakımından zengin bir besin kaynağı olan tahin, eklem kemiklerinin sağlığını koruyarak romatizma riskini azaltır. Tahin, %20 oranında saf protein içermektedir. Bundan dolayı tahin, kasların güçlü kalmasını sağlamaktadır. Özellikle ağır antrenman ve egzersiz sonrası tüketilen tahin, kasları güçlendirir ve korur. Tahinin sağlığa olan birçok olumlu etkisinin altında, tahinin sahip olduğu antioksidan özelliğinin etkisi bulunmaktadır. Tahinin, anti-iltihap etkileri, astım ve solunum yolları problemlerine karşı koruyucu olması, bağışıklık sistemini koruması gibi birçok etkisi, tahinin antioksidan özelliğinden kaynaklanmaktadır.
http://gulhankara.com/dogal-tahin-mersin/



Yaz lezzeti.. Kabak zamanı...Yaz demek domates, biber, patlıcan, kabak demek... Bamya, yeşil fasulye, dolmalık biber, börülce demek.. Kavun, karpuz, şeftali, mürdüm, kızılcık demek..


Kabak deyince de çeşit bol. Sakız kabağı, Girit kabağı, körpesi, irisi, dolmalık, kızartmalık derken kabak elimize geçince her türlü pişiriyoruz. Mücver, musakka, dolma, kızartma, türlü, pirinçli kabak, zeytinyağlı ekşili kabak.. Tek başına piştiği gibi pek çok malzemeye de eşlik ediyor. Ege'li bir komşum "biz börülce yemeğine 1 tane de kabak koyarız" demişti.. Ben de bamya yemeğine bir kabak doğrayıp ekledim, çook yakıştı! Deneyin derim..

Ve kabağa beşamel sos da yakışır, peynir, yoğurt da.. Cevizli yoğurtlu kabak salatası da yaptım bu yaz. Şimdi nefis bir "Kabak Musakka" tarifim var size.. Bu fotoğrafta gördüğünüz güveçteki musakkayı Yunan adalarından biri olan Samos'da tatmıştım. Aslında bizim kıyma ile yaptığımız kabak, patlıcan, patates musakkanın hemen hemen aynısı.. Fark yaratan ise üzerindeki nefis beşamel sosla birlikte birer kişilik güveçlerle fırınlanmış olması..

KABAK MUSAKKA
Malzemesi:
3 adet körpe kabak
250 gr kıyma
2 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber 
Beşamel için:
2 su bardağı süt
30 gr tereyağ (2 kaşık)
30 gr un (2 kaşık)
Tuz
Kabakları yuvarlak dilimleyip zeytin yağda hafifçe kızartıp kağıt peçete üzerine çıkarın. Soğanı kıyıp kıyma ve salça ile güzelce kavurun. Güveçlerin içine kıymayı ve kabakları kat kat döşeyin (tek bir kaba da olabilir). Beşamel sos için ufak ve derin bir sos tavasında eriyen tereyağında unu kavurup azar azar süt ekleyerek akışkan kıvama gelene kadar pişirin. Hemen kabakların üzerine kalınca bir kat halinde dökün. Üzerinin iyi kızarması için bir yumurtayı çırpıp beşamelin üzerine fırça ile sürün.180 derece ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

No comments: