PİLAVLAR - MAKARNALAR

                                                                                                                                    
ZERDEÇALLI ÜZÜMLÜ PİLAV

Malzeme:
2 su bardağı pilavlık pirinç
25 gr tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı kuş üzümü
2 çorba kaşığı kuru üzüm
Arzuya göre 2 çorba kaşığı badem, Antep fıstık, çam fıstık
1 parça kabuk tarçın veya  1 çay kaşığı toz tarçın
1 tatlı kaşığı zerdeçal (Hint safranı)
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak su

Pirinci ıslatıp 10 dk bekletin. Akan suyun altında yıkayıp süzgece alın.  Tereyağ ve sıvıyağı tencereye koyup ısıtın. Üzümleri, badem ve fıstıkları ilave edip birkaç dakika kavurun. Yıkanmış süzülmüş pirinci ekleyip tuzunu atın ve pirinçler parlayana kadar kavurun. Bir parça kabuk tarçın veya  1 çay kaşığı toz tarçın ve zerdeçalı ilave edin, üzerine 3 bardak sıcak suyunu ekleyin. Hızlıca karıştırıp kapağını kapatın. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Sadece bir kez karıştırmanız yeterlidir. 30 dk demlenmeye bırakın. Tahta kaşıkla harmanlayıp pilavınızı sıcak olarak servis yapın. 

SEBZELİ YAZ MAKARNASI
Malzeme:
1 paket makarna
1 patlıcan, 1 kabak
5-6 adet çeri domates
1 kahve fincan zeytinyağı
1 tutam taze fesleğen
Tuz, karabiber
Üzeri için rendelenmiş peynir
Kabakları ve patlıcanları ince şeritle halinde doğrayın. Patlıcanı tuzlu suda bekletip acısını alın. Makarnayı tuz ilave edilmiş kaynar suda 10 dk haşlayın. Makarna pişerken genişçe bir tencerede zeytinyağını ısıtıp sebzeleri sote edin. Domatesleri ikiye bölüp ekleyin. Makarnayı süzüp sebzelere ilave edin ve güzelce harmanlayın. Fesleğen ekleyip üzerine birer tutam rendelenmiş peynir serperek sıcak servis yapın.


ANADOLU PESTOLU PENNE
4 kişilik
Gerekli malzeme:
400 gr büyük kalem penne makarnası
100 gr ince rendelenmiş mihaliç peyniri
80 ml sızma zeytinyağı 50 gr ceviz içi
1 demet maydanoz • 1 demet nane
1 demet dereotu • 3 diş sarımsak Tuz, karabiber

MAYDANOZ, dereotu ve naneyi temizleyin. Sarımsakları soyun. Maydanoz, nane, dereotu, sarımsak, peynir, ceviz, sızma zeytinyağı, tuz ve karabiberi blenderden geçirin. Kremamsı bir macun kıvamında sos elde edin. Sos koyu olursa biraz zeytinyağı ekleyin. Sulu olursa maydanoz ilave ederek işlemi tekrarlayın.
TUZLU bol suda makarnaları hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Süzüp tencereye alın. Üzerine sosu döküp harmanlayın. Servis tabaklarına paylaştırıp rendelenmiş peynir ekleyerek sıcak olarak servis yapın.



BAHÇIVAN USULÜ ÜÇ RENKLİ PAPARDELLA
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
400 gr papardella (1.5 cm genişliğinde yumurtalı makarna)
1 etli kırmızı biber veya kapya biberi
1 sarı dolmalık biber
1 sakız kabağı
4-5 taze bakla
1 patlıcan
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
3 olgun domates
4 dal maydanoz
4 fesleğen yaprağı
1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
100 gr ince rendelenmiş kaşarpeynir

1. Kabağı küp şeklinde doğrayın. Patlıcanı enine dilimleyin. Biber ve domatesleri şerit şeklinde doğrayın. Baklaları temizleyip ikiye bölün. Soğanı söğüş doğrayın. Kabak, patlıcan ve biberleri hafifçe yağlayıp 170 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin.
2. Baklaları hafif tuzlu suda 5 dakika haşlayıp soğutun. Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtıp soğan ve sarımsakları 2 dakika kavurun. Soğanlar şeffaflaşınca domatesi ekleyin ve 1 dakika daha kavurun. Kıyılmış maydanoz ve fesleğeni ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alın.
3. Parpardella’ları tuzlu bol kaynar suda hafif diri kalacak şekilde 3-4 dakika haşlayıp süzgece alın. Makarnayı sos tavasına boşaltıp makarna çatalı ile harmanlayın. Fırından çıkardığınız sebze ve baklaları ekleyip tekrar harmanlayın. Peynirin yarısını makarnaya ekleyip harmanlayın. Servis kâselerine paylaştırın ve kalan rendelenmiş peyniri üzerine serpip servis yapın.


BİBERLİ KELEBEK MAKARNA
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 paket kelebek makarna
2-3 adet kırmızı taze biber
1 adet sivribiber
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı kırık badem veya fındık
Tuz

1. Derin bir tencereye 4 litre su doldurun. İçine 1 çorba kaşığı tuz ilave edin. Makarnayı kaynar tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayın.
2. kırmızı biberleri yarım cm kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Sarımsakları kıyın. Sivribiberi küçük küçük doğrayın.
3. Sıvıyağı bir tavada kızdırıp sarımsak ve biberleri ilave edin. Biberler yumuşayana kadar soteleyin. Tereyağ, tuz ve kırık bademleri ekleyip karıştırın. Ocaktan alın.
4. Makarnayı süzüp hazırladığınız biberli sosu üzerine ilave edin. Harmanlayıp servis yapın.


DOMATES SOSLU DİRSEK MAKARNA
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
400 gr büyük dirsek makarna
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz şeker
3 olgun domates
2 çorba kaşığı domates püresi
50 gr ince rendelenmiş eski kaşarpeyniri
50 gr dilimlenmiş siyah zeytin
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber
2 dal iri kıyılmış fesleğen yaprağı
Tuz, karabiber

1. Soğanı ve sarımsakları soyup kıyın. Domatesleri soyup çekirdekli kısımlarını çıkarın ve küçük küçük doğrayın. Bir tavada sıvıyağı kızdırıp tereyağ, soğan ve sarımsağı ekleyin. Tuz ve şeker ekleyip yumuşayana kadar kavurun. Domatesleri ve domates püresini ilave edip sos kıvamını alana kadar pişirin. Pulbiber, zeytin ve feselğeni ilave edip 1-2 dakika sonra ocaktan alın.
5. Bir yanda da içinde 4 litre kaynar su bulunan tencereye 1 çorba kaşığı tuz ilave edin. Makarnayı kaynar tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayın. Makarnayı tuzlu bol kaynar suda haşlayıp süzün. Tekrar tencereye alıp sosu üzerine ilave edin ve harmanlayın. Servis tabaklarına paylaştırıp üzerlerine bolca rendelenmiş peynir serpiştirin. Sıcak olarak servis yapın.


No comments: