DAVET SOFRASI

2018 ÖZEL DAVET SOFRASI 

Çekimlerini 2016-2017 de yaptığım çeşitli çalışmalarımdan derlediğim tariflerimle bir nostalji yapıp eskiden olduğu gibi dergimin yeni yıl sayısında özel bir menü sunmak istedim. 

Atıştırmalık başlangıçlar, renkli bir kış salatası, nefis bir zeytinyağlı fava; güzel pişmiş, dumanı üzerinde tüten sıcak sosuyla rosto ve yanında bademli pilavla başlayan yemek hafif, serin bir İtalyan tatlısıyla son buluyor: Panna cotta... Afiyet olsun.Mutlu yıllar!

Hazırlayan Gülhan Kara             Fotoğraflar: Şevket Kızıldağ

BAŞLANGIÇLAR:
KISIR, MERCİMEK KÖFTE, PATATES SALATASI

KISIR
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su, 1 kuru soğan
2-3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı biber salçası
2 domates, 1 sivribiber
2 dal taze soğan, Yarım demet maydanoz
1 limonun suyu
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber, nane, kimyon, pulbiber, sumak
*Bulguru 1 bardak sıcak su ile derin bir kasede ıslatıp üzerini örtün ve 10 dakika bekletin. Domatesleri, taze soğanları küçük küçük doğrayın. Maydanozu kıyın. Biberi incecik doğrayın. Limonun suyunu sıkıp hazırlayın.
*Kuru soğanı kıyıp küçük bir tavada sıvıyağı ile kavurun. Üzerine 1 kaşık biber salçası ilave edip kavurun ve soğumaya bırakın.
*Bulguru bir kaşık yardımıyla karıştırarak kabartın. Üzerine salçalı soğanı, tuz ve kimyonu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın.
*Doğranmış bütün malzemeyi ilave edin. Karabiber, pul biber, sumak, zeytinyağı ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Yeşilliklerle servis yapın.

MERCİMEK KÖFTESİ
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince bulgur
4 su bardağı su
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
5-6 adet ince taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber, kuru nane
Taze limon dilimleri
 *Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün. Tencereye koyup üzerine 4 su bardağı su ilave edin, orta ateşe koyun. Mercimekler lapa halini alıncaya kadar pişirin. Mercimek biraz sulu kalmalı. İnce bulguru sıcak mercimeğin üzerine döküp hızlıca karıştırın ve soğuyana kadar kapağı kapalı şekilde bekletin. (1-2 saat kadar)
*Kuru soğanı incecik doğrayıp salça ile birlikte sıvıyağda kavurun. Maydanozu, taze soğanları incecik doğrayın.
*Bulgurlu mercimekli karışımı geniş ve derin bir kaba alıp salçalı soğanı ekleyin ve karıştırın. Baharat, tuz ve yeşillikleri üzerine ilave edin. Tahta kaşıkla hafifçe ezerek iyice karıştırın. Bu şekilde 10 dakika kadar beklettikten sonra elinizle yoğurun.
*Karışımdan ufak parçalar alıp avuç içinde sıkarak köftelerinizi şekillendirin ve servis tabağına dizin. Üzerlerine biraz limon sıkın. Yanında salatalık ve limon dilimleri ile birlikte servis yapın.

PATATES SALATASI
Gerekli malzeme:
2 adet haşlanmış patates
2 tane taze soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabibiber, pulbiber, sumak
Yarım limonun suyu
1-2 kaşık zeytinyağı
Haşlanmış patatesleri soyup küp küp doğrayın. Taze soğanı ve maydanozu kıyıp patateslere ekleyin. Tuz, baharat , limon suyu, zeytinyağı ekleyip karıştırın ve servis yapın.


FAVA

2 su bardağı kuru iç bakla
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tozşeker
Yarım demet dereotu
1 limonun suyu
Tuz
Üzeri için: Kırmızı soğan, dereotu,  sızma zeytinyağı
* Baklaları bir tencereye koyup üzerine bolca su ilave edin ve 1 gece bekletin.
* Soğanları soyup kıyın. Zeytinyağını bir tavada ısıtıp soğanları kavurun. Baklaları süzüp sudan geçirin ve soğana ilave edin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su, şeker ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Orta ateşte baklalar yumuşayana kadar arada bir karıştırarak pişirin.
* Dereotunu kıyıp yarısını baklaya ilave edin. Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı ekleyip tencereyi ocaktan alın. Biraz soğuyunca karışımı el blendırı ile ezerek püre haline getirin. Tamamen soğuduktan sonra taze dereotu yaprakları, soğan ve limon dilimleri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
**Favayı dilimleyerek servis yapmak için bir borcamı  ıslatın. Pişirdiğiniz ve blendırdan geçirdiğiniz malzemeyi bekletmeden kaba boşaltıp üzerini düzleyin. Soğuyunca buzdolabına koyup en az 6 saat kadar bekletin. Dilimleyerek servis yapa bilirsiniz.

ARA SICAK
KAŞARLI PATATES KÖFTESİ
4-6 kişilik
Gerekli malzeme:
3 adet orta boy haşlanmış patates
1 yumurta
1 çay bardağı galeta unu
2 çorba kaşığı un
100 gr rendelenmiş kaşarpeyniri
1 tutam kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
Kızartmak için sıvıyağ

* Haşlanmış patatesleri bir kapta çatalla ezin ancak püre haline getirmeyin.
* Yumurta, un, galeta unu, tuz, maydanoz ve peyniri ekleyip elinizle yoğurun. Hızlıca hamuru toparlayın. Yapış yapış olmamasına dikkat edin.
* Hamurdan parçalar koparıp avucunuzda şekillendirin. Köfteleri kızgın yağda kızartarak pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.






ANA YEMEK 
DOMATES SALÇALI ROSTO KÖFTE
1 kg köftelik dana döşten kıyma
2 dilim bayat ekmek
2 kuru soğan
2 yumurta
Tuz
1’ er çay kaşığı karabiber, kimyon, kurunane
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Domates sosu için:
3 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıcak su
3-4 dal maydanoz
*  Kıymayı yoğurmak için büyükçe bir kaba alın. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın. Bayat ekmekleri ufalayın. Soğanı soyup rendeleyin.
*  Yumurta, soğan, ekmek içi, tuz ve baharatı kıymaya ilave edip iyice yoğurun. Fırın tepsisini yağlayın. Yoğurduğunuz kıymayı rosto şekline getirip tepsiye yerleştirin. Üzerini fırça ile yağlayın. Bir yağlı kağıtla veya alüminyum folyo ile üzerini kapatıp fırına verin.  20 dakika kadar pişirip fırın derecesini 170 C ye düşürüp rostonun üzerindeki yağlı kağıdı ya da folyoyu alıp 20 dakika daha pişirin.
*  Tepsiyi fırından alıp büyük bir spatula yardımı ile rostoyu dikkatlice uygun boyda bir fırın kabına geçirin. 
* Tepside kalan etin bıraktığı yağlı suyu bir sos tavasına alın. Rostoyu sıcak tutmak için fırına bırakın.
*  Domates salçasını sos tavasındaki et suyuna ilave edin. Ayrıca 1 bardak daha su ekleyin. Kıyılmış maydanoz ilave edin. 5-6 dakika kadar kaynatın. Sosu rostonun üzerine gezdirerek dökün. 10 dakika kadar fırınlayın. Dilimleyip sıcak servis yapın.


PORTAKALLI BADEMLİ PİLAV
2 su bardağı pirinç
2 kaşık zeytinyağı
2 kaşık tereyağı
3-4 çorba kaşığı badem
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu ve sıkılmış taze suyu
Tuz, karabiber
2.5 su bardağı sıcak su
* Pirinci ılık suyla ıslatıp 15 dk bekletin. Yıkayıp süzün.
* Yağları pilav tenceresine alın, bademleri ekleyip kavurun. portakal kabuğunu ilave edip karıştırın ve hemen süzülmüş pirinci ekleyip 1-2 dk kavurun.
*Üzerine 2.5 bardak sıcak su ve sıkılmış taze portakal suyunu ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince 20 dk demlendirip harmanlayarak servis yapın.





MEYVELİ KIŞ SALATASI

Gerekli malzeme:
1 adet kıvırcık salata
Yarım demet roka
Çeyrek dilim ayva
Çeyrek dilim yeşil elma
1 adet portakal
1 - 2 dal taze nane, maydanoz
1-2 çorba kaşığı nar tanesi
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Tuz

* Yeşillikleri yıkayıp kurulayın. Elinizle küçük parçalara bölüp büyük bir salata kasesine alın. Meyveleri dilimleyip kaseye ekleyin. Limonsuyu, zeytinyağı ve tuzu küçük bir kasede çırpıp salata sosunu hazırlayın. Dilerseniz bir miktar sirke de ekleyebilirsiniz.
* Sosu salatanın üzerine gezdirin. Nar tanelerini ilave edip servis yapın.

Ve tatlı zamanı!
NANELİ LİMONLU PANNACOTTA

1 adet limon
4-5 dal taze nane
2 tatlı kaşığı limonlu toz jöle
1 çay bardağı sıcak su
Yarım su bardağı süt
1 çay bardağı krema
1 paket toz kremşanti

* Limonların kabuklarını ince ince rendeleyin. Limonların suyunu sıkın. Nane yapraklarını  incecik kıyın.  Toz şantiyi soğuk sütle bir kaba alıp mikserle çırpın. Krema, kıyılmış nane, limon kabuğu ve suyunu ekleyip karıştırın.
*Jöleyi sıcak su ile eritip biraz soğuyunca karışıma ekleyip çırpın. Karışımı metal veya silikon kalıplara doldurup derin dondurucuya koyun. 3 saat kadar bekletin.  Servis zamanı gelince kalıplardan çıkarın. Servis tabaklarına alıp üzerlerini limon dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyin. Soğuk servis yapın.

No comments: