ÇORBALAR

Sunday, December 18, 2016

Balık Çorbası

BALIK ÇORBASI

6 kişilik
1 adet kırlangıç ya da levrek balığı
1 adet kuru soğan
2 adet defneyaprağı
3-4 tane top karabiber
1 adet havuç, 1 adet patates
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı un
Yarım limonun suyu
Tuz
Bir tencereye 6 bardak su, 1 bütün soyulmuş kuru soğan, 2 defne yaprağı ve top karabiberleri koyup kaynamaya bırakın. Su kaynadığında temizlenmiş bütün haldeki balığı tencereye bırakın. Tuz ekleyip 10-12 dakika kapağı kapalı olarak pişirin.
Balığı kevgirle sudan alıp soğumaya bırakın. Tenceredeki balık suyunu ince bir süzgeçten süzüp suyu yine aynı tencereye koyun.
Havuçları ve patatesleri minik küpler halinde doğrayıp balık suyuna ilave edin. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Bir kapta un ve limon suyunu biraz balık suyu ilavesiyle çırparak terbiyeyi hazırlayın. Kaynamakta olan tencereye ilave edin. Balıkların etlerini ayıklayıp maydanozu kıyın ve tencereye ilave edin. Bir taşım kaynatın. Tadını kontrol ettikten sonra sıcak olarak servis yapın.
* Başta Marmara Bölgesi olmak üzere Ege Bölgesi kıyı şeridinde de balık çorbası yapılır. Mevsiminde kırlangıç balığı ile yapılan balık çorbası diğer zamanlarda levrek, çipura gibi beyaz etli balıklarla da sebzeli ya da sadece meyaneli olarak pişirilir. Karadeniz mutfağında ise benzer şekilde Hamsi çorbası yapılır.

SEBZELİ DOMATES ÇORBASI

Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4-6 kişilik
Gerekli malzeme:
1 küçük kuru soğan
1 küçük kereviz
1 küçük havuç
3 domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı un
25 gr sıvıyağ

1. Sebzeleri soyup yıkayın ve hepsini bir doğrama tahta üzerinde küçük küpler halinde keserek doğrayın. Bir çorba tenceresine sıvıyağı koyup önce soğanı ilave edin. 1-2 dakika kadar soğanı sote edip küp doğranmış sebzeleri ekleyin. Arada bir karıştırarak soteleyin. Unu serperek üzerlerine ilave edin ve bir süre daha karıştırın.
2. Bir bardak ılık su ile salçayı sulandırıp karıştırın ve tencereye ilave edin. Kalan 4 bardak ılık suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte 20 dakika kadar pişirin. Arada bir taşmaması için kontrol edin, ateşiniz hızlı gelirse kısın.
3. Sebzeler yumuşadıktan sonra dilerseniz altına geniş tencere koyarak çorbayı kevgirden geçirerek süzün, dilerseniz el blendırı ile ezerek süzme çorba kıvamına getirin. Bir iki taşım daha kaynatıp kaselere boşaltın. Üzerlerine bir tutam rendelenmiş kaşar peyniri ilave ederek sıcak olarak servis yapın.

SÜTLÜ MISIR ÇORBASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4-5 kişilik
Gerekli malzeme:
1 orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
4 çorba kaşığı ayçiçek yağı
5 su bardağı su
Yarım su bardağı mısır unu
1 çay bardağı süt
3 çorba kaşığı konserve tane mısır
Tuz, karabiber

1. Soğanı soyup ikiye kesin yemeklik olarak küçük küçük doğrayın. Sarımsağı soyup kıyın. Yağı orta boy bir çorba tenceresine koyun. Kıyılmış soğan ve sarımsağı ilave edip soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Üzerine 5 bardak su ilave edip kaynamaya bırakın.
2. Mısır ununu yarım bardak su ile karıştırıp sulandırın ve tencereye ilave edin. Tuz, karabiber ve mısır ve tanelerini ilave edip ağır ateşte koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Sütü ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Çorbayı servis kâselerine paylaştırıp üzerini maydanoz yaprağı ile süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.

KIRMIZI BİBERLİ ŞEHRİYE ÇORBASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika

4-5 kişilik
Gerekli malzeme:
2 salçalık kırmızı biber
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı arpa şehriye veya tel şehriye
5 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber

1. Biberleri yıkayıp kurulayın. İkiye kesip sap kısımlarını ve tohumlarını temizleyin. Biberleri çok ince kıyarak doğrayın. Bir çorba tenceresine sıvıyağ ve tereyağını koyup ocağı yakın.
2. Yağ eriyince kıyılmış biberleri ilave edin. Karıştırarak birkaç dakika kavurun. Üzerine et suyunu, tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın.
3. Kaynamaya başlayınca arpa şehriyeyi ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakika kadar pişmeye bırakın. Çorbayı kâselere alıp sıcak olarak servis yapın.


PATATES ÇORBASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika

4-5 kişilik
Gerekli malzeme:
3 orta boy patates
4- 5 su bardağı et suyu
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
1 su bardağı süt veya 1 küçük kutu krema
1 yumurta sarısı
Tuz, karabiber

1. Patatesleri soyup nohut iriliğinde küpler halinde keserek doğrayın. Tencereye koyup üzerine 4-5 bardak et suyunu ilave edin. Orta ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirin. Soğanı soyup kıyın.
2. Bir tavada tereyağını eritip kıyılmış soğanı kavurun. Un ilave edip karıştırın ve karışımı kaynamakta olan çorbaya ilave edin. Karıştırıp ağır ateşte pişmeye bırakın.
3. Yumurta sarısını bir kâsede çırpıp sütle veya kremayla karıştırarak terbiyeyi hazırlayın ve ince ince akıtarak tencereye ekleyin, bir yandan da çorbayı karıştırın. Tuz ilave edip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın. Çorbayı kâselere paylaştırıp üzerine taze çekilmiş karabiber serpin. Sıcak olarak servis yapın.

DİLERSENİZ: Küçük Hindistancevizi veya Hintcevizi olarak bilinen Muskat’ı rendeleyerek bu çorbayı tatlandırabilirsiniz. Patates pürelerine de baharat olarak yarım çay kaşığı kadar Muskat rendesi çok güzel lezzet ve koku verir.


KREMALI ROKA ÇORBASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika

4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 demet roka
20 gr tereyağ
1 su bardağı süt
3 su bardağı su
1 çay bardağı süt kreması
1 yumurta
Tuz, karabiber

1. Rokaların sap kısımlarını kesip yapraklarını yıkayın ve süzün. Roka yapraklarını kaynar suda 1 dakika kadar bekletip çıkarın ve süzgece alın. Bir tencerede tereyağını eritip rokayı ekleyin. Karıştırıp üzerine sıcak suyu ilave edin. Tuz, karabiber ekleyip arada bir karıştırarak orta ateşte pişirin.
2. Tencereyi ocaktan alıp el blendırı ile pürüzsüz kıvama getirin. Terbiyesini hazırlamak için yumurtayı bir kâseye kırın. Sütle birlikte iyice çırpıp azar azar tencereye ilave edin ve bir yandan da karıştırın. Kısık ateşte bir taşım kaynatın. Ocaktan almadan önce süt kremasını ekleyip karıştırın ve sıcak olarak servis yapın.
ROKA YERİNE: Aynı çorbayı roka yerine ıspanak veya pazıyla da pişirebilirsiniz.


TERBİYELİ SEBZE ÇORBASI
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 kuru soğan
1 patates
1 havuç
1 küçük kereviz
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı tereyağı
4 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber
Terbiye için:
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
1 diş sarımsak
Yarım limonun suyu

Soğanı soyup ikiye kesin ve ufak ufak doğrayın. Patates, havuç ve kerevizi soyup minik küpler halinde doğrayın. Maydanozu kıyın.
Tencerede tereyağını eritip kıyılmış soğanı üzerine biraz tuz serperek sote edin. Doğranmış sebzeleri ve maydanozu ilave edip 1-2 dakika karıştırın. Üzerine et suyu ve tuz ilave edip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Sarımsağı ezip yumurta, un ve limon suyu ile bir kapta çırpın. Terbiyeyi bir miktar çorba suyu ile karıştırarak ılıtın ve çorbaya ekleyin. Karıştırıp bir taşım daha kaynatın. Karabiber serpip sıcak olarak servis yapın.
DİLERSENİZ: Çorbanın terbiyesini eklemeden önce sebzeleri el blendırı ile ezebilirsiniz veya sebzeleri mutfak robotunun doğrayıcısında daha küçük parçalar halinde doğradıktan sonra da kullanabilirsiniz.

No comments: