Perşembe, Mayıs 26, 2016


Gülümseyin, Barbaros'tasınız! Bu festivalin ev sahipleri tarla korkulukları...



3-4- 5 Haziran 2016 tarihlerinde Urla Barbaros Köyü’nde gerçekleşecek Barbaros Oyuk Festivali hazırlık çalışmaları hızlandı.. Festivalin ana teması olan ‘oyuk’ yani ‘korkuluk’ yapımı devam ediyor. Festivale gelenleri birbirinden ilginç oyuklar (bostan korkulukları) karşılayacak.. 



Festival komitesi başkanı Demet Küçükkayalar, başkan yardımcısı ve Batı Urla Köyleri Derneği Başkanı Aşkın Yaka, komite üyeleri Belkıs Ersan Yaka, Gülfem Kessler, Banu Ersan, Gülhan Kara, Onurcan Çakır, Barbaros Ersan, Ali Efe Karcı da oyuk yapımında katılımcılar ve Barbaroslularla birlikte çalışıyor.

Önceden temin edilen eski giysiler, şapkalar, düğmeler, iplikler, kuru ot ve saman, iğne, makas, tahtalar ve çiviler atölye alanında hazır ediliyor. Birbirinden ilginç tasarımlarla, son derece renkli ve festival temasını yansıtan “gülümseten” oyuklar yapılıyor. Yapılan oyuklar taş duvarın önünde yan yana sıralandığında ortaya çıkan manzara görülmeye değer. u çalışmalar genellikle hafta sonu yapılması sebebi ile oyuklar, köy meydanından gelip geçenlerden büyük ilgi görüyor. Öğlen vakti mola verildiğinde ise



Barbaros köyü hanımlarının hazırladığı yemekler, börekler ve tatlılar ile alanda kurulan büyük sofrada hep birlikte yemek yeniliyor. Oyuk yapımları tamamlandıktan sonra toplu fotoğraflar çekiliyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda Ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof.Elvan Özkavruk Adanır, Yrd. Doç. Dr. Ebru Corsini, Yrd. Doç. Dr. Dilek Himam Er ve Dr. Jovita Sakalauskaite Kurnaz, Tekniker Julide İşlek ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümünden Yrd.Doç.Dr, Gökhan Mura ’nın desteği ve katılımı ile Urla’dan gelen konuklar, köy halkı ve festival
komitesi üyeleri köy meydanında kurulan Oyuk Yapım Atölyesi alanında toplanarak haftalardır çalışıyorlar. İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi'nden bir grup öğrenci de oyuk yapımına katıldı.
Festival kapsamında yapılacak Oyuk Yarışması’na köyden ve çevre ilçeler, İzmir hatta çevre illerden katılımcılar bekleniyor. Workshop çalışmasına destek veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda Ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Elvan Özkavruk Adanır da yarışmada jüri üyesi olarak yer alacak.

Festivalde ünlü ressamların tabloları sergilenecek, kırk yama ve çeyiz sandığı etkinliği yapılacak, yerel lezzetler yarışması ve yüzlerce satış standı katılımı ile el yapımı ürünler satışa sunulacak. Çat kapı evlerine girip ev yapımı ikramlarla ağırlanacak, köyün yarışmaya katılan en güzel avlularını bahçelerini gezeceksiniz.
3 Haziran'da yemek, 4 Haziran'da hamurişleri yarışmaları olacak. Barbaros köyüne özgü lezzetler yarışma alanındaki köy fırınlarında pişecek ve jüriye sunulacak. Yemek yarışması jürisinde Gazeteci Yazar Nedim Atilla, Yemek yazarı, programcı Ayşe Tüter, blog yazarları Oya Emerk, Selma Mollaoğlu, Sibel Yalçın ve Fatma Damyan yer alacak.

Tüm yarışmalarda dereceye girenler çok eşitli sponsor markalardan hediyelerle ödüllendirilecek. 3 gün sürecek festivalde cumartesi günü akşam saatlerinde temsili Kına Gecesi yapılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de destek verdiği festival hakkında detaylı bilgilere www.barbarosoyukfestivali.com dan ulaşabilir; facebook sayfamız ve instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
https://www.facebook.com/barbarosoyukfestivali/

Hiç yorum yok: