Salı, Kasım 11, 2014

Soğuk denizlerden Türk Mutfağı’na: Somon

Marineharvest, İstanbul Yeniköy sahilindeki Sait Halim Paşa yalısında yapılan basın toplandısında lanse edildi. Dünyada ve Türkiye’de somon balığı üretim ve tüketimini rakamlarla aktaran Marine Harvest Yönetim Kurulu Başkanı Ole Eirik Leroy, aynı zamanda Norveç Deniz Ürünleri Federasyonu ile Norveç Deniz Ürünleri İhracat Konseyi’nin de eski başkanı. Leroy konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye çok heyecan verici bir pazar ve Marine Harvest olarak burada faaliyet göstermeyi uzun süredir istiyorduk.

Dünyanın en büyük Atlantik Somonu üreticisiyiz. Bütün dünyada üretimden tüketime bütün bir değer zincirini yönetiyoruz. Bu da bize üretimimizin kalitesi konusunda özel imkanlar sağlıyor. 6 ülkede somon üretip işliyoruz. Dünyanın dört bir yanında satış ofislerimiz var. Toplamda 24 ülkede faaliyet gösteriyoruz ve 60’tan fazla ülkeye ürünlerimizi satıyoruz

Dünyanın sürdürülebilir ve verimli bir ortamda üretilmiş güvenli, sağlıklı ve lezzetli gıdaya ihtiyacı var. Deniz ürünlerinin de bu gıdayı sağlama potansiyeli var. Dünyanın neredeyse üçte biri suyla kaplı. Ancak şu anda dünyanın ihtiyacı olan gıdanın sadece yüzde 2’si okyanustan karşılanıyor. Dünyanın hızla artan nüfusunu besleyebilmek için bu durum değişmek zorunda.

Marine Harvest olarak araştırma ve geleştirmeye yaptığımız yatırımlar ile su ürünleri alanını geliştiriyor ve “ Mavi Devrim”e liderlik ediyoruz. Dünya çapında çiflik somonu talebinin her geçen gün arttığını görüyoruz ve bizim işimiz bu talebi karşılamak. Dolayısıyla bugün Türkiye’de satış ofisimizi açmak benim için büyük mutluluk. Somon dünya çapında en hızlı büyüyen protein kaynaklarından biri. Sağlıklı, ürün olarak dayanıklı ve lezzetli olmasıyla da küresel eğilimlere çok uygun bir besin.

Tüketiciler açısından da yemesi-pişirmesi kolay bir ürün olmasının yanı sıra, farklı yeme alışkanlıkları ile de çok uyumlu.  Ama yine de sektörün, daha çok tüketici dostu ürünleri pazara sürmek için yatırım yapması gerekiyor. Marine Harvest olarak biz, iş ortaklarımız ile birlikte bu konuda önderlik etmeye kararlıyız. Türkiye’deki somon pazarının göreceli olarak kısa bir tarihi var. Ancak 1990’larda Alarko, Karadeniz’de çiftçilik yapmayı denediğinde pazar iyi bir büyüme yakaladı.

Biz Türkiye somon pazarının hala iyi bir potansiyeli olduğuna ve gelecek yıllarda çok daha hızlı büyüyeceğine inanıyoruz. Hedefimiz de Türkiye’de pazar lideri olmak. Bunu başarmak için pazara rekabetçi fiyatlar ve premium ürünler ile gireceğiz. Diğer tüm pazarlarda olduğu gibi Türkiye’de de Marine Harvest, yüksek kaliteli ürünlerin güvencesi olacak. 2014’de Türkiye’de ayda 200 ton somon sattık. 2015’de hedefimiz ay 300 ton somon satmak”

Somon İçli Köfte, Somon Çiğ Köfte, Somon Bayıldı…
Somon’u Türk damak tadına uygun yemeklerde kullanarak içli köfteden tatlıya kadar çeşitlerin sunulduğu zengin bir açık büfe hazırlanmıştı.Bir somonsever olarak işte beni asıl ilgilendiren kısmı da bu. Bence somon şahane bir lezzet, çok çok faydalı içeriğe sahip bir balık. Kendine özgü rengi, kokusu ve lezzeti ile başka bir şey eklemeye gerek kalmadan tek başına bir ziyafet… Ancak, balığı tezgahta bütün, tam haliyle görmeye alışık; aldığı balığı una bulayıp derin yağda kızartarak yeme kültürüne sahip olan Türk halkına somonu anlatmak ve sevdirmek biraz zor görünüyor. Bu nedenle de Marineharvestsatış pazarlama ekibi ön bir çalışma yaparak somonu imambayıldıdan tepsi böreğine, çiğköfteden içli köfteye, güveçten favaya kadar sıcak – soğuk Türk yemeklerinde kullanarak yeni lezzetler yakalamışlar.
Ben yine de somonu somon olarak en sağlıklı ve doğru şekilde pişirip kendine has lezzetiyle yemekten yanayım. Bunu anlatmak çok da zor değil aslında. Eğer Türk insanı ton balığını konserve olmasına rağmen hızlıca kabullenmiş, sevmiş, ekmek arasında, salatanın, makarnanın üzerinde severek yiyorsa somonu da kendi tadıyla sevecektir.

Balık, dünyanın en sağlıklı gıdalarından biri. Somon da iyi kalite protein, faydalı yağlar, fosfor gibi ihtiyacımız olan her şeyi içeriyor. Bir ürün kolay ulaşılabilir olduğu ve alımgücünü zorlamayacak bir fiyat politikası izlediği sürece pazarda hedefe ulaşır.  

***Dünyanın en büyük Atlantik somonu üreticisi Marine Harvest, 1965 yılında Norveç’in Bergen şehrinde faaliyete başladı. Marine Harvest somon üretimini Norveç, İrlanda, İskoçya, Şili, Kanada ve Faroe Adaları’ndaki deniz çiftliklerinde gerçekleştiriyor.  Dünyanın 24 ülkesinde ofisi bulunan Marine Harvest’ın çalışan sayısı 10.600. Ürettiği somonlar dünyada 60’tan fazla ülkede tüketilen Marine Harvest’ın hisseleri Oslo Borsası (OSE) ve New York Borsası'nda (NYSE) işlem görüyor.
Dünya’da toplam somon balığı üretimi 2.280.000 ton. Kişi başına somon tüketimi yıllık ortalama 300 gr Avrupa’daki kişi başına somon tüketimi ise yıllık ortalama 1.500 gr (1.5 kg ). Türkiye’nin yıllık taze somon balığı ithalatı yaklaşık 7.500 ton. Buna göre Türkiye’de kişi başına somon tüketimi yıllık ortalama 100 gr.

Hiç yorum yok: